Πώς ακούγεται στον βυθό η αποκόλληση παγετώνα; (video)

Πώς ακούγεται στον βυθό η αποκόλληση ενός παγετώνα; Φανταστείτε τους κρότους από τις ρωγμές που κάνει ένα παγάκι που λιώνει σε ένα ποτήρι λεμονάδας και πολλαπλασιάστε το σε κολοσσιαία κλίμακα λένε οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υποβρύχια μικρόφωνα για να καταγράψουν τους ήχους ενός παγόβουνου που έλιωνε καθ’ όλο τον κύκλο ζωής του, από τη στιγμή της αποκόλλησής του στη Θάλασσα Γουέντελ μέχρι την εξαφάνισή του στον ανοιχτό ωκεανό.

«Σε διάστημα μιας ώρας η ηχητική ενέργεια του παγόβουνου που αποκολλούνταν αντιστοιχούσε στον ήχο που θα έκαναν 200 σουπερτάνκερ ταυτόχρονα», επισημαίνεται στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Oceanography.

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τον παγετώνα για δύο μήνες μέχρι την αποκόλληση του παγόβουνου.

«Δεν περίμενε κανείς πως ένα παγόβουνο θα παρήγαγε τόσο ηχητική ενέργεια χωρίς να προσκρούσει σε κάτι ή να χτυπήσει στον βυθό», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Robert Dziak, προσθέτοντας πως ο ήχος της αποκόλλησης παγετώνων μπορεί να φτάσει ακόμα και μέχρι τον Ισημερινό.

Οι δυνατοί ήχοι, είτε φυσικοί είτε από ανθρωπογενείς δραστηριότητες, επηρεάζουν τη θαλάσσια ζωή, ιδιαιτέρως τα ζώα που χρησιμοποιούν σύστημα ηχοεντοπισμού για την αναζήτηση τροφής, την αναπαραγωγή ή την πλοήγηση.

«Η αποκόλληση και το λιώσιμο των πάγων είναι φυσικό φαινόμενο οπότε προφανώς τα ζώα προσαρμόστηκαν σε αυτούς τους ήχους με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, αν η ατμόσφαιρα συνεχίζει να θερμαίνεται και οι αποκολλήσεις παγετώνων εντατικοποιηθούν, τότε ο θόρυβος αναμένεται να αυξηθεί στις πολικές περιοχές», τόνισε ο Δρ. Dziak, διευκρινίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να απειλήσει τη θαλάσσια ζωή.

Σημειώνεται ότι η μελέτη των φυσικών ήχων στους ωκεανούς είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί βοηθά τους ερευνητές να υπολογίσουν τους ήχους που παράγονται από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες και να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις τους.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου