Τηλεσκοπική όραση παρέχουν πρωτοποριακοί φακοί επαφής (video)

Εξελιγμένους φακούς επαφής κατασκεύασε ερευνητική ομάδα της οποίας ηγήθηκαν οι Τζόζεφ Φορντ του UC San Diego και ο Έρικ Τρέμπλεϊ του EPFL. Οι φακοί χρησιμοποιούμενοι σε συνδυασμό με ειδικές διόπτρες, παρέχουν τηλεσκοπική όραση.




Ο συνδυασμός φακών- διοπτρών εγγυάται μεγέθυνση των λεπτομερειών ενός χώρου/ αντικειμένου κατά 2,8 φορές, ενώ τα ειδικά πολωτικά φίλτρα στις διόπτρες επιτρέπουν στους χρήστες να επιλέγουν μεταξύ κανονικής και τηλεσκοπικής όρασης.

Το όλο σύστημα αναπτύχθηκε για να βοηθήσει άτομα προχωρημένης ηλικίας τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης όπως ο εκφυλισμός ωχράς κηλίδας, που οδηγούν σταδιακά σε τύφλωση. Καθώς η συγκεκριμένη περιοχή του ματιού εκφυλίζεται, ο ασθενής χάνει σταδιακά τη δυνατότητα να αναγνωρίζει πρόσωπα ή να πραγματοποιεί εργασίες όπως η οδήγηση ή η ανάγνωση, που εξαρτώνται από την αναγνώριση λεπτομερειών στο χώρο.

Όπως αναφέρει το BBC, οι συγκεκριμένοι φακοί έχουν μία «κεντρική» περιοχή που επιτρέπει την είσοδο του φωτός, για τους σκοπούς της φυσιολογικής όρασης. Το τηλεσκοπικό στοιχείο βρίσκεται σε δακτύλιο γύρω από αυτή την περιοχή.





Μικροσκοπικοί καθρέφτες αλουμινίου λειτουργούν ως μεγεθυντές, καθώς ανακλούν το φως τέσσερις φορές μέσα στον δακτύλιο πριν το κατευθύνουν στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Εάν δεν είναι «ενεργοποιημένη» η συγκεκριμένη ιδιότητα, η μεγεθυμένη εικόνα δεν φτάνει στο μάτι του χρήστη καθώς μπλοκάρεται από τα ειδικά πολωτικά φίλτρα που είναι τοποθετημένα στις διόπτρες. Ο χρήστης μπορεί να «ενεργοποιήσει» την τηλεσκοπική όραση αλλάζοντας τα φίλτρα.

Για το συγκεκριμένο σύστημα οι ερευνητές προσάρμοσαν ένα ζευγάρι γυαλιά που κατασκευάζει η Samsung για κάποιες από τις 3D τηλεοράσεις της. Ο πρωτότυπος φακός έχει διάμετρο 8 χιλιοστών, πάχος 1 χιλιοστού στο κέντρο και 1,17 στον «μεγεθυντικό» δακτύλιο. Ο αέρας μπορεί να φτάνει στο μάτι χάρη στην παρουσία μικροσκοπικών «καναλιών» που επιτρέπουν τη ροή του. Κλινικές δοκιμές θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία ενδεχομένως να βρει το δρόμο της και σε άλλες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα η παροχή «σούπερ όρασης» σε στρατιώτες.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου