Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου

Μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου του εντέρου έχουν όσοι λαμβάνουν τακτικά ασπιρίνη, διαπίστωσαν αμερικανοί επιστήμονες με επικεφαλής τον γαστρεντερολόγο 'Αντριου Τσαν του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.






Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), η λήψη ασπιρίνης τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα καθιστά κατά 27% λιγότερο πιθανή την εμφάνιση αυτής της μορφής καρκίνου στη διάρκεια μιας περιόδου 30 ετών, σε σχέση με όσους παίρνουν ασπιρίνη σπάνια ή καθόλου.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις περισσοτέρων από 127.000 ανθρώπων από τη δεκαετία του ΄80 έως το 2012.

Σε αυτή τη χρονική περίοδο, 1.226 ανθρωποι ανέπτυξαν καρκίνο του εντέρου. Μεταξύ αυτών που δεν έπαιρναν ασπιρίνη συχνά, καταγράφηκαν 40,2 διαγνώσεις καρκίνου ανά 100.000 άτομα, έναντι μόνο 30,5 διαγνώσεων ανά 100.000 μεταξύ εκεινων που λάμβαναν τακτικά ασπιρίνη.

Όσοι έπαιρναν έξι έως 12 ασπιρίνες την εβδομάδα, είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου.

Ωστόσο η προστατευτική δράση της ασπιρίνης δεν ισχύει για όσους στο DNA τους έχουν μετάλλαξη του γονιδίου BRAF, οι οποίοι υπολογίζονται στο 10% έως 15% όσων έχουν καρκίνο του εντέρου.

Τα νέα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες, οι οποίες επίσης έχουν δείξει μειωμένο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν ασπιρίνη συχνά και για καιρό.

Πάντως, οι ερευνητές τόνισαν ότι η ασπιρίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται τακτικά χωρίς συνεννόηση πρώτα με γιατρό, καθώς μπορεί να επιφέρει παρενέργειες, όπως αιμορραγία ενω επεσήμαναν πως η λήψη ασπιρίνης μειώνει μεν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο έντερο, ωστόσο δεν βελτιώνει το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς, αν αυτός έχει καρκίνο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου