Ρούχα τεχνολογίας «stealth» (video)

Καθώς την επικαιρότητα απασχολούν όλο και συχνότερα σκάνδαλα ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων και θέματα σχετικά με το τι θα σημαίνει η επικείμενη έναρξη της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στους ουρανούς χωρών του δυτικού κόσμου, αρκετοί είναι αυτοί που αρχίζουν να αναζητούν «αντίμετρα».




Ένας εξ αυτών και ο Άνταμ Χάρβεϊ, του αμερικανικού School of Visual Arts, ο οποίος δημιούργησε και παρουσίασε σε συνεργασία με την Τζοάνα Μπλούμφιλντ μία ιδιαίτερη σειρά ρούχων, που εγκαινιάζουν μία νέα κατηγορία ενδυμάτων: του αποκαλούμενου «stealth wear».

Πρόκειται για μία σειρά ρούχων που είναι ειδικά σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση της παρακολούθησης, με ιδιότητες όπως το μπλοκάρισμα ακτίνων Χ, την παρεμπόδιση των θερμικών καμερών παρακολούθησης και το μπλοκάρισμα των σημάτων κινητών τηλεφώνων μέσω συσκευών στις τσέπες.



Σε συνέντευξή του στο Tank Magazine, ο Χάρβεϊ λέει πως η συγκεκριμένη έμπνευση του ήρθε πριν χρόνια, όταν ήταν φωτογράφος σε πάρτι, και περνούσε πολύ χρόνο φωτογραφίζοντας ανθρώπους που ενδεχομένως να μην ήθελαν να φωτογραφηθούν. Όταν κατάλαβε πως οι φωτογραφίες αυτές μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πηγές για ενοχοποιητικά στοιχεία, σκέφτηκε να σχεδιάσει ρούχα που θα εμπόδιζαν κάτι τέτοιο. Ο ίδιος βρίσκεται πίσω και από άλλα προγράμματα παρεμφερούς χαρακτήρα, το Anti-paparazzi Clutch και το CV Dazzle, που έχουν σκοπό «τον έλεγχο της ταυτότητας σε έναν κόσμο όπου όλοι είναι φωτογράφοι».

Τα ρούχα «stealth» παρουσίασε η Primitive στο Tank Magazine και περιλαμβάνουν κάποια κομμάτια που έχουν χαρακτήρα «anti-Drone» (εναντίον μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών αεροσκαφών) και το Off Pocket (αξεσουάρ κατά τηλεφώνων, καθώς μηδενίζει το σήμα ενός κινητού). Στα Anti-Drone ρούχα, χρησιμοποιείται ένα ειδικό ύφασμα που προστατεύει από τις θερμικές κάμερες που χρησιμοποιούνται ευρέως από drones, ενώ ταυτόχρονα είναι ελαφρύ, δροσερό και ασφαλές.

Δύο από τα Anti-Drone κομμάτια είναι εμπνευσμένα από παραδοσιακά μουσουλμανικά κομμάτια ένδυσης: τη μπούρκα και τη μαντίλα. Το OFF Pocket από πλευράς του λειτουργεί με κάθε είδους συσκευή και είναι αδιάβροχο, ενώ μπλοκάρει τόσο εισερχόμενες όσο και εξερχόμενες κλήσεις. Επίσης, το XX Shirt είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προστατεύει αυτόν που το φοράει από τις ακτίνες Χ.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου