Νανοτεχνολογική ουσία τα κάνει όλα αδιάβροχα (video)

Η νανοτεχνολογία έχει εισέλθει ήδη στην καθημερινή μας ζωή, ωστόσο η εύκολη χρήση της για καθημερινούς σκοπούς, όπως, για παράδειγμα, για να κάνει ένα αντικείμενο αδιάβροχο, είναι κάτι το οποίο εκ πρώτης όψεως φαντάζει ακόμα «μακρινός ορίζοντας».






Φαίνεται όμως πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο για τη Ross Nanotechnology και το Rust-Oleum NeverWet της: πρόκειται για ένα προϊόν το οποίο είναι ειδικά σχεδιασμένο για να καθιστά απόλυτα αδιάβροχες τις επιφάνειες στις οποίες εφαρμόζεται, δημιουργώντας ένα υπερυδροφοβικό φράγμα, το οποίο απωθεί δραστικά το νερό. Όταν οποιοδήποτε υγρό έρθει σε επαφή με την επιφάνεια, αναγκάζεται να σχηματίσει σταγόνες/ σφαιρίδια που απομακρύνονται από αυτήν, κρατώντας την στεγνή.

Το όλο «πακέτο» περιλαμβάνει δύο κουτάκια με σπρέι που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία μίας χαμηλής και μίας υψηλής στρώσης. Η επεξεργασία γίνεται σε δύο βήματα, και το αποτέλεσμά της είναι η δημιουργία του εν λόγω «φράγματος». Σύμφωνα με την εταιρεία, ενδείκνυται για χρήση σε μέταλλο, ξύλο, αλουμίνιο, γαλβανισμένο μέταλλο, PVC, τσιμέντο, τοίχους, άσφαλτο, βινύλιο, φάιμπεργκλας, τα περισσότερα πλαστικά και άλλα υλικά.

Αν και οι κατασκευαστές επισημαίνουν πως δεν έχει σχεδιαστεί για χρήση σε ηλεκτρονικές συσκευές, σε βίντεο επίδειξης που υπάρχουν στο Ίντερνετ φαίνονται χρήστες να ρίχνουν ένα iPhone σε νερό χωρίς να παθαίνει τίποτα, ή να χύνουν νερό μέσα σε χαρτόκουτα χωρίς αυτά να μουσκεύουν.

Το NeverWet στεγνώνει γρήγορα, μετά από διάστημα περίπου 30 λεπτών, ενώ είναι δυνατή και προτεινόμενη η επανεφαρμογή του όταν διαπιστωθεί ότι έχει περάσει η επίδρασή του και το υγρό δεν απομακρύνεται πλέον από την επιφάνεια.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου