Έλυσαν το μυστήριο του μυρμηγκοφάγου χωρίς πατέρα

Ο Άρτσι ο νεογέννητος μυρμηγκοφάγος  που γεννήθηκε στον ζωολογικό κήπο LEO στο Κονέκτικατ φαίνεται απόλυτα φυσιολογικός εκτός από μια μικρή λεπτομέρεια: κανείς δεν ξέρει πώς δημιουργήθηκε ή ποιος είναι ο πατέρας του.

Μητέρα του είναι η Αρμάνι, που πριν από καιρό είχε γεννήσει έναν θηλυκό μυρμηγκοφάγο, την Άλις μετά από μια ρομαντική συνεύρεση με τον Αλφ.

Οι αρσενικοί μυρμηγκοφάγοι συχνά σκοτώνουν και τρώνε τα μωρά τους οπότε οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου κράτησαν τον Αλφ για αρκετό καιρό χωριστά από τη μητέρα και το νεογέννητο.

Πριν ωστόσο η οικογένεια προλάβει να επανενωθεί, η Αρμάνι έμεινε, ανεξήγητο πώς, έγκυος στον Άρτσι.

Η μυστηριώδης εγκυμοσύνη έβαλε τους υπεύθυνους του ζωολογικού κήπου σε σκέψεις, οι οποίοι νόμιζαν ότι επρόκειτο για παρθενογένεση.

Τα ζώα που συλλαμβάνονται με παρθενογένεση δεν έχουν πατέρα καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται χωρίς να έχει προηγηθεί γονιμοποίηση.

Ακούγεται περίεργο, όμως συμβαίνει συχνά σε συνθήκες αιχμαλωσίας  και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην απουσία διαθέσιμων αρσενικών.

Πέρυσι ωστόσο οι επιστήμονες παρατήρησαν δυο είδη οχιάς (Agkistrodon contortrix και Agkistrodon piscivorus) της Βορείου Αμερικής που αναπαράγονταν χωρίς τη βοήθεια αρσενικού στην άγρια φύση.

Σε ό,τι αφορά τον Άρτσι πάντως πιθανότατα δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης αλλά εμβρυικής διάπαυσης, κατάσταση κατά την οποία η μητέρα βάζει το γονιμοποιημένο έμβρυο στην αναμονή.

Αν οι περιβαλλοντικές συνθήκες δεν είναι σωστές, η μητέρα μπορεί να «παγώσει» την ανάπτυξη του εμβρύου για μεγάλο διάστημα.

Αν και αυτή η συμπεριφορά δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ στο παρελθόν σε μυρμηγκοφάγους, επιστήμονες έχουν καταγράψει περιστατικά εμβρυικής διάπαυσης σε αρμαντίλλο, που είναι στενοί συγγενείς τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου