Βρέθηκαν τυφλοπόντικες με ανοσία στον καρκίνο

Τη χημική ουσία που προστατεύει τους γυμνούς τυφλοπόντικες από τον καρκίνο, αναγνώρισαν δυο ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η ανακάλυψή τους θα συμβάλλει στην ανάπτυξη νέας θεραπείας για τον καρκίνο στους ανθρώπους.





Οι γυμνοί τυφλοπόντικες είναι μικρά, άτριχα τρωκτικά που ζουν κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Έχουν προσδόκιμο ζωής τα 30 χρόνια και ανοσία στον καρκίνο, κάτι που, όπως διαπιστώθηκε, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ιστοί τους είναι πλούσιοι σε υαλουρονάνη υψηλού μοριακού βάρους (HMW-HA).

Η υαλουρονάνη είναι ένα εξωκυτταρικό σακχαρώδες και κολλώδες συστατικό στους ιστούς των τυφλοπόντικων, που βοηθά στη γρήγορη ανάπλαση του δέρματός μετά από τραυματισμούς.

Όπως προέκυψε από τη μελέτη, όταν αφαιρεθεί από τα κύτταρά τους, οι τυφλοπόντικες πεθαίνουν από καρκίνο.

Επίσης, οι ερευνητές ανακάλυψαν το γονίδιο HAS2, το οποίο παράγει την υαλουρονάνη στους γυμνούς τυφλοπόντικες και διαφέρει σημαντικά από το αντίστοιχο γονίδιο στα υπόλοιπα ζώα.

Άλλο ένα συμπέρασμα της μελέτης που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι η υαλουρονάνη ανακυκλώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς στους γυμνούς τυφλοπόντικες, κάτι που βοηθά στην αφομοίωση της ουσίας στους ιστούς τους.

Η θαυματουργή υαλουρονάνη, που βοηθά στη γρήγορη ανάρρωση και αποκατάσταση, βρίσκεται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις στα εν λόγω τρωκτικά, ώστε να προσαρμοστούν στη ζωή κάτω από το έδαφος.

Επόμενο βήμα είναι δοκιμαστεί η αντικαρκινική αποτελεσματικότητα της ουσίας σε ποντίκια και μελλοντικά σε ανθρώπινα κύτταρα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου