Ανακάλυψαν αρχαίο υποβρύχιο δάσος στον Κόλπο του Μεξικού (video)

Δύτες ανακάλυψαν ένα αρχαίο υποβρύχιο δάσος με κυπαρίσσια ανοιχτά των ακτών της Αλαμπάμα. Το δάσος ήταν θαμμένο για 50.000 χρόνια κάτω από ωκεάνια ιζήματα, προστατευμένο σε ένα περιβάλλον χωρίς οξυγόνο.



Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το αρχαίο δάσος, που περιλαμβάνει καλοδιατηρημένα δέντρα που ακόμα αναδύουν αρώματα, αποκαλύφθηκε μετά τον τυφώνα Κατρίνα το 2005.

Το υποβρύχιο δάσος καλύπτει έκταση 0,8 χιλιομέτρων και βρίσκεται 18 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στον Κόλπο του Μεξικού.

Την ανακάλυψη έκανε ο δύτης Ben Raines της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Weeks Bay Foundation, όταν ο ιδιοκτήτης ενός καταστήματος καταδυτικού εξοπλισμού του έδωσε πληροφορίες για μια υποθαλάσσια περιοχή γεμάτη ψάρια και άγρια ζωή, η οποία φαίνεται πως έκρυβε κάποιο μυστικό.

Το δάσος βρισκόταν σε τέλεια κατάσταση και είχε μετατραπεί σε τεχνητό ύφαλο που προσέλκυε ψάρια και οστρακοειδή ανάμεσα σε ρίζες και κορμούς δέντρων.

Αναλύοντας τα ισότοπα άνθρακα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα δέντρα ήταν ηλικίας 52.000 ετών. Δεδομένου ότι τα κυπαρίσσια ζουν χιλιάδες χρόνια, οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα καταφέρουν να συλλέξουν στοιχεία για τις κλιματικές συνθήκες στον Κόλπο του Μεξικού.

Παρά το γεγονός ότι το αρχαίο δάσος ανακαλύφθηκε πρόσφατα, οι επιστήμονες έχουν μπροστά τους πολύ λίγα χρόνια για να το εξερευνήσουν πριν καταστραφεί από τα θαλάσσια ζώα.




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου