Βλαστοκύτταρα για αιώνια νεότητα

Ένα είδος βλαστοκυττάρων που βρίσκεται στο κατώτερο στρώμα του δέρματος φαίνεται ότι μπορεί να διατηρήσει την νεότητα, σύμφωνα με νέα έρευνα.







Επιστήμονες στη Βρετανία και τις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι τα κύτταρα αυτά βρίσκονται σε αδρανή κατάσταση και ενεργοποιούνται όταν ο οργανισμός τα χρειάζεται για την αποκατάσταση δερματικών βλαβών.

Σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη, ο οργανισμός χάνει την ικανότητά του να ενεργοποιεί αυτά τα κύτταρα με το πέρασμα του χρόνου, γεγονός που εξηγεί τη φθορά που προκαλεί η γήρανση.

Ωστόσο, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να αναστραφεί «ξυπνώντας» τα συγκεκριμένα κύτταρα.

Όπως αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο δρ Xingshan Li, τα κύτταρα ενεργοποιούνται έπειτα από δερματικές βλάβες ή όταν ο αριθμός άλλων τύπων δερματικών κυττάρων μειώνεται. Όμως, κάθε φορά που «ξυπνούν» για τον έναν ή τον άλλον λόγο, δεν επιστρέφουν όλα στην αδράνεια, γι' αυτό και ο αριθμός τους σταδιακά μειώνεται. Έτσι, όσο περνά ο χρόνος το δέρμα υφίσταται φθορές και όταν υπάρχουν τραύματα αργεί να επουλωθεί.

Παράλληλα, τα συγκεκριμένα βλαστοκύτταρα δεν αποκλείεται με το πέρασμα του χρόνου να κρύβουν στο εσωτερικό τους μεταλλάξεις, οι οποίες όμως είναι ακίνδυνες όσο βρίσκονται σε αδράνεια. Όμως, αν αρχίσουν να διαιρούνται, συχνά συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου.

«Αν καταφέρουμε να μελετήσουμε αυτό το φαινόμενο για μεγάλες χρονικές περιόδους, θα μπορέσουμε να βρούμε τρόπους για την πρόληψη της ενεργοποίησης των μεταλλαγμένων κυττάρων και κατ' επέκταση για τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης της ασθένειας», αναφέρει ο δρ Li, συμπληρώνοντας ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων θεραπειών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου