Τρισδιάστατη οθόνη αφής από τη Microsoft (video)

Λεπτομέρειες σχετικά με μία οθόνη αφής, της οποίας τις τρισδιάστατες εικόνες ο χρήστης μπορεί να «πιάσει» και «επεξεργαστεί» δημοσιοποίησε η Microsoft.






Το όλο project συνδυάζει ένα πάνελ LCD με αισθητήρες δύναμης/πίεσης και έναν ρομποτικό βραχίονα ο οποίος το μετακινεί. Ελέγχοντας την αντίσταση που ασκείται στα δάκτυλα του χρήστη, η εταιρεία ισχυρίζεται πως μπορεί να εξομοιώσει το σχήμα και το βάρος των αντικειμένων που απεικονίζονται στην οθόνη.

Κατά τη Microsoft, η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τόσο για ιατρικούς σκοπούς, όσο και για gaming. Η ανάπτυξη του προγράμματος γίνονται στο campus της εταιρείας στο Ρέντμοντ κοντά στο Σιάτλ.

Όπως αναφέρει το BBC, όταν ο χρήστης αγγίζει το πρωτότυπο, αυτό πιέζει προς τα πίσω ελαφρά, έτσι ώστε ένα από τα δάκτυλα να παραμένει σε επαφή με την οθόνη. Εάν ο χρήστης ασκήσει πίεση, τότε ο βραχίονας τραβάει προς τα πίσω την οθόνη σε μία ομαλή κίνηση. Αν ο χρήστης σταματήσει να πιέζει, τότε ο βραχίονας μετακινεί πάλι την οθόνη προς τα εμπρός.

Παράλληλα, ένας υπολογιστής μεταβάλλει το μέγεθος και την οπτική των γραφικών στην οθόνη για να δημιουργήσει τρισδιάστατη εντύπωση. Η όλη «υπόθεση» στην εξομοίωση της φυσικής αίσθησης της αφής είναι ο χειρισμός της αντίστασης, αναλόγως με το αντικείμενο το οποίο απεικονίζεται- κάποια «σπρώχνονται» πιο εύκολα και κάποια πιο δύσκολα. Επίσης, το σύστημα παρέχει την αίσθηση του σχήματος μεταβάλλοντας τη θέση της οθόνης, έτσι ώστε να αντιστοιχεί στις γραμμές του εκάστοτε αντικειμένου.

Επικεφαλής της ομάδας που αναπτύσσει την τρισδιάστατη οθόνη αφής είναι ο Μάικλ Παχούντ. Η συγκεκριμένη τεχνική έχει χρησιμοποιηθεί για να εξομοιωθεί το σχήμα και η αίσθηση ενός κυπέλλου και μίας μπάλας, σε συνδυασμό με ειδικά γυαλιά. Κατά τη Microsoft, το σύστημα θα μπορούσε να βρει χρήση από γιατρούς για την εξέταση μαγνητικών τομογραφιών και άλλων εξετάσεων/σαρώσεων του ανθρωπίνου σώματος, παρέχοντας παράλληλα και τη δυνατότητα κατάδειξης πιθανών προβληματικών σημείων.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου