Η νευροαπεικόνιση ως προγνωστικός δείκτης ανθεκτικής επιληψίας

Οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να προβλέπουν το αν ένα παιδί με φαρμακοανθεκτική επιληψία θα ξεπεράσει μεγαλώνοντας τις κρίσεις του διεξάγοντας νευροαπεικόνιση, όπως έχει δείξει μια μελέτη.






Ερευνητές της Mayo Clinic στο Rochester των ΗΠΑ διεξήγαγαν μια μελέτη που αφορούσε 381 παιδιά με νεοδιαγνωσθείσα επιληψία, εκ των οποίων όλα παρακολουθήθηκαν για περισσότερους από 36 μήνες. Σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά δεν ανταποκρινόταν στην αγωγή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως παιδιά με μη φυσιολογική νευροαπεικόνιση είχαν μεγάλες πιθανότητες να παραμείνουν ανθεκτικά στις φαρμακοθεραπείες. Αυτό σημαίνει πως παιδιά με μη φυσιολογικές απεικονίσεις μπορούν να θεωρούνται καλοί υποψήφιοι για χειρουργείο, ενώ αυτά με φυσιολογική απεικόνιση μπορεί να ωφεληθούν από μια αναβολή του χειρουργείο για να διαπιστωθεί το αν η κατάστασή τους θα βελτιωθεί με το χρόνο. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν πως παιδιά με φαρμακοανθεκτική επιληψία και μη φυσιολογική απεικόνιση «δεν τα πήγαιναν καλά χωρίς χειρουργική επέμβαση».

«Για την υποομάδα αυτή, συστήνεται ιδιαίτερα η πρώιμη χειρουργική επέμβαση για τον περιορισμό των συννοσηροτήτων των συνεχιζόμενων, ανθεκτικών κρίσεων. Αντιστρόφως, μια προσεκτικότερη προσέγγιση προτείνεται για αυτούς με φυσιολογική απεικόνιση, καθώς οι περισσότεροι θα παρουσιάσουν ύφεση αργότερα», συμβουλεύουν.

Η επικεφαλής συγγραφέας Dr Elaine Wirrell, που παρουσία τα ευρήματα στο Διεθνές Συνέδριο Επιληψίας, δήλωσε στο Medscape Medical News ότι σε παιδιά με φαρμακοανθεκτική επιληψία και μη φυσιολογική απεικόνιση « η πιθανότητα να παραμείνουν ελεύθερα κρίσεων χωρίς χειρουργείο είναι λιγότερο από 9%».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου