Βιοκαύσιμα από φυτά-εισβολείς

Ποικίλα σχόλια προκαλεί η απόφαση της αμερικανικής Υπηρεσίας για την Προστασία του Περιβάλλοντος (EPA) να δώσει το πράσινο φως για την παρασκευή βιοκαυσίμων από δύο διαδεδομένα είδη αλλοχθόνων φυτών.







Συγκεκριμένα, η υπηρεσία είδε μετά από αναλύσεις της ότι βιοκαύσιμα από τα φυτά Arundo donax (γιγαντιαία καλαμιά που απαντώνται στην Ασία και σε τμήματα της Αφρικής) και Pennisetum purpureum ή γρασίδι της Ουγκάντα υπερβαίνουν το όριο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 60%, συνεπώς μπορούν να πιστοποιηθούν για την παραγωγή βιοκαυσίμων στο πλαίσιο ομοσπονδιακού προγράμματος.

Η απόφαση ελήφθη παρά τις ενστάσεις που εδώ και μήνες διατυπώνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις, προειδοποιώντας ότι τα συγκεκριμένα φυτά-εισβολείς θα μπορούσαν με τον τρόπο αυτό να εξαπλωθούν ακόμη ταχύτερα στην αμερικανική επικράτεια, απειλώντας τα αυτόχθονα είδη.

Σε επιστολή τους οι οργανώσεις υποστήριζαν ότι η έγκριση της καλλιέργειας αυτών των φυτών για βιοκαύσιμα που θα αναμειχθούν με συμβατικά καύσιμα για τις μεταφορές συνιστά παραβίαση εκτελεστικού διατάγματος, το οποίο απαγορεύει στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να λαμβάνουν αποφάσεις που «είναι πιθανό να προκαλέσουν ή να προωθήσουν την εισαγωγή ή εξάπλωση αλλόχθονος είδους στις Ηνωμένες Πολιτείες ή άλλού», εκτός κι αν τα οφέλη από κάτι τέτοιο αντισταθμίζουν την πιθανή βλάβη.

Στην απόφασή της η υπηρεσία αναγνωρίζει ότι τα συγκεκριμένα φυτά δεν απαντώνται υπό κανονικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, γι’ αυτό και στο κείμενο της έγκρισης περιλαμβάνονται «αστερίσκοι», π.χ. επιπλέον έλεγχοι και περιορισμοί στην καλλιέργειά τους. «Αυτές οι επιπρόσθετες απαιτήσεις είναι απαραίτητες για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης των φυτών σε τοποθεσίες εκτός της καθορισμένης περιοχής», αναφέρεται στο κείμενο.

Οργανώσεις εξακολουθούν να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. «Επιτρέποντας στους παραγωγούς να καλλιεργούν αυτά τα δύο φυτά-εισβολείς για την παραγωγή βιοκαυσίμων, η EPA ανοίγει με ριψοκίνδυνο τρόπο το κουτί της Πανδώρας», δήλωσε η Αβίβα Γκλέιζερ από την αμερικανική ένωση για την προστασία της άγριας ζωής. «Θέλουμε να προχωρήσουμε με εγχώριες πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, όχι όμως να πυροδοτήσουμε την επόμενη καταστροφή με είδη-εισβολείς.»

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου