Υπεύθυνα για την παχυσαρκία τα τεχνητά γλυκαντικά

Τη «σκοτεινή» πλευρά των τεχνητών γλυκαντικών αποκαλύπτει νέα αμερικανική μελέτη, η οποία έδειξε ότι η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2, προβλήματα που συνδέονται με το μεταβολικό σύνδρομο, ακόμη και παχυσαρκία.


Τα τεχνητά γλυκαντικά προτιμούν πολλά άτομα που προσπαθούν να αποφύγουν τη ζάχαρη προκειμένου να χάσουν βάρος, ωστόσο φαίνεται ότι ο στόχος τους δεν επιτυγχάνεται πάντα με αυτόν τον τρόπο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Trends of Endocrinology & Metabolism, τα άτομα που καταναλώνουν κάθε μέρα έστω ένα αναψυκτικό που περιέχει τεχνητά γλυκαντικά, παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάτι από τα παραπάνω.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση γλυκαντικών προκαλούν μεταβολές στα κέντρα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την αίσθηση της ευχαρίστησης, γεγονός που αποδεικνύει ότι η άποψη που θέλει τα γλυκαντικά να μην καλύπτουν την ανάγκη για γλυκό, να είναι τελικά σωστή.

Τα παραπάνω προβλήματα υγείας προκαλούνται και από τη μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, η οποία πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή.

«Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο να λέγεται σε όσους θέλουν να χάσουν βάρος ότι τα τεχνητά γλυκαντικά είναι υγιεινά ή ότι θα τους βοηθήσουν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση η συντάκτριά της Susan E. Swithers από το Πανεπιστήμιο Purdue.

«Τα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτήν την άποψη δεν είναι ισχυρά και παρόλο που η κοινή λογική μπορεί να λέει ότι τα αναψυκτικά διαίτης είναι καλύτερα για την απώλεια βάρους, η κοινή λογική δεν είναι πάντα σωστή».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου