Δυο φεγγάρια είχε κάποτε η Γη;

Η Γη είχε κάποτε δυο φεγγάρια, αυτό που βλέπουμε σήμερα και ένα πολύ μικρότερο, τα οποία συγκρούστηκαν και συνενώθηκαν σε μια μάζα.






Αυτό υποστηρίζει ο Δρ. Erik Asphaug από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, διευκρινίζοντας ότι το δεύτερο φεγγάρι πιθανότατα σχηματίστηκε από την ίδια γιγάντια έκρηξη που δημιούργησε τη Σελήνη.

«Το δεύτερο φεγγάρι πρέπει να έζησε μόνο μερικά εκατομμύρια χρόνια. Στη συνέχεια συγκρούστηκε με τη Σελήνη με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί το μεγάλο ουράνιο σώμα που βλέπουμε σήμερα», τόνισε ο καθηγητής.

Ο ερευνητής βασίζει τη θεωρία του για το δίδυμο φεγγάρι σε στοιχεία που συλλέχθηκαν από τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, η οποία είναι μονίμως αποστραμμένη από τη Γη και έχει ανάγλυφα τοπία με οροσειρές, πολύ διαφορετικά από τη λεία, ορατή πλευρά της.

Μάλιστα υποθέτει ότι τα βουνά αυτά είναι στην πραγματικότητα τα απομεινάρια ενός δεύτερου φεγγαριού, 30 φορές μικρότερου, το οποίο πρέπει να κινούνταν γύρω από τη Γη με την ίδια ταχύτητα και στην ίδια απόσταση με τη Σελήνη, μέχρι τη σύγκρουση και τη συνένωση.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι κάποτε το εσωτερικό ηλιακό σύστημα είχε 20 ουράνια σώματα σε μέγεθος πλανητών, τα οποία συγκρούστηκαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα να επιβιώσουν μόνο τα οκτώ που βλέπουμε σήμερα.

Η Γη και η Σελήνη υπολογίζεται ότι σχηματίστηκαν 30 με 130 εκατομμύρια χρόνια μετά τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.

Ο Δρ. Asphaug θα παρουσιάσει τη θεωρία του σε συνέδριο για τη Σελήνη στη Βασιλική Εταιρεία του Λονδίνου τον Σεπτέμβριο.

Η θεωρία του έρχεται σε αντίθεση με την υπόθεση του αστρονόμου Wim van Westrenen από το Πανεπιστήμιο VU στο Άμστερνταμ, ο οποίος υποστηρίζει ότι το φεγγάρι σχηματίστηκε μετά από γιγάντια έκρηξη, ισοδύναμη με 40 δισεκατομμύρια ατομικές βόμβες, στον πυρήνα της Γης.

Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

το οποίο πρέπει να κινούνταν γύρω από τη Γη με την ίδια ταχύτητα και στην ίδια απόσταση με τη Σελήνη, μέχρι τη σύγκρουση και τη συνένωση.

-Λίγο δύσκολο και αφύσικο εάν κινούνταν με την ίδια ταχύτητα...!

Δημοσίευση σχολίου