Μεθάνιο της Αρκτικής “ωρολογιακή βόμβα” για την παγκόσμια οικονομία

Η απελευθέρωση τεραστίων ποσοτήτων μεθανίου από το λιώσιμο των μονίμως παγωμένων εδαφών (permafrost) της Αρκτικής θα μπορούσε να προκαλέσει απρόβλεπτες συνέπειες για τον πλανήτη, αλλά και την οικονομική ζωή.





Οι ερευνητές αποτιμούν τις κλιματικές επιπτώσεις της απελευθέρωσης μεθανίου σε πάνω από 40 τρισ. Ευρώ, χοντρικά όσο το μέγεθος της παγκόσμιας οικονομίας το 2012, με τον αντίκτυπο να γίνεται περισσότερο αισθητός στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις αυξανόμενες θερμοκρασίες στα μόνιμα παγωμένα εδάφη. Μεγάλες συγκεντρώσεις μεθανίου υπάρχουν στην παγωμένη τούνδρα της Αρκτικής, αλλά και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας σε ημιστερεά μορφή.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η μείωση του παγοκαλύμματος στην Ανατολική Σιβηρική Θάλασσα επιτρέπει τη θέρμανση των υδάτων και την απελευθέρωση του μεθανίου.

Στην εν λόγω έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature επιχειρήθηκε μια οικονομική “απεικόνιση” της καταστροφής του κλίματος που θα προκληθεί από την απελευθέρωση μεθανίου.

Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου που διατηρείται για περίπου δέκα χρόνια στην ατμόσφαιρα.

“Πρόκειται για μια ‘ωρολογιακή βόμβα’ στα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας παρότι αυτό δεν έχει αναγνωριστεί σε παγκόσμια κλίμακα” λέει ο καθηγητής Γκέηλ Γουάιτμαν του πανεπιστημίου Erasmus University της Ολλανδίας, εκ των συγγραφέων της έρευνας.

Η έρευνα έρχεται σε αντιπαράθεση με εκείνους που διακρίνουν οικονομικά πλεονεκτήματα στην εκμετάλλευση της “παρθένας” Αρκτικής όπου εκτιμάται ότι κείτεται το 30% των παγκόσμιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και το 13% των κοιτασμάτων πετρελαίου που δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί.

Επίσης, οι μεγάλες εφοπλιστικές εταιρείες περιμένουν το πλήρες λιώσιμο των πάγων προκειμένου να διεξάγουν από εκεί, φθηνότερα και συντομότερα, τις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές.

Σύμφωνα με τους Lloyds του Λονδίνου, η επένδυση στην Αρκτική θα μπορούσε να ανέλθει σε 100 δισ. δολάρια εντός δέκα ετών.

Παρόλα αυτά, τα προανεφερθέντα “οφέλη” αποτελούν κλάσμα μόνο του κόστους μιας μαζικής εκπομπής μεθανίου σε μεγάλη κλίμακα, η οποία μπορεί να επισπεύσει την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας άνω των δύο βαθμών Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή κατά 15 ή και 35 χρόνια.

Το λιώσιμο των μόνιμα παγωμένων εδαφών (permafrost) είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται και στην Ανταρκτική, όπως δείχνουν μεταξύ άλλων οι παρατηρήσεις στην περιοχή McMurdo Dry Valley μεταξύ 2001 και 2012, οπότε οι θερμοκρασίες δεκαπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τους ιστορικούς μέσους όρους.

Οι ερευνητές περιμένουν, βάση των υπαρχόντων δεδομένων, ότι η μεγάλη απελευθέρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα θα έχει τεράστιο κοινωνικό, περιβαλλοντικό και οικονομικό αντίκτυπο με μεγαλύτερα “θύματα” τις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου οι οποίες είναι πιο ευάλωτες σε ακραία κλιματικά φαινόμενα όπως πλημμύρες, άνοδος της στάθμης των υδάτων, ξηρασίες και επιδημίες.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου