Χάρτης υποδεικνύει τις «κόκκινες ζώνες» της βιοποικιλότητας

Αμερικανοί ερευνητές χαρτογράφησαν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από κάθε άλλη φορά τη βιοποικιλότητα στον πλανήτη, χρησιμοποιώντας δεδομένα για πάνω από 21.000 είδη θηλαστικών, αμφιβίων και πτηνών.

Σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις κυβερνήσεις να συντονίσουν καλύτερα τις επιχειρήσεις τους για τη διάσωση απειλούμενων ειδών, ερευνητές του κρατικού πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας έδωσαν στη δημοσιότητα πολύχρωμους χάρτες κλίμακας 10 χλμ. επί 10 χλμ., οι οποίοι «φωτογραφίζουν» τις περιοχές με τη μεγαλύτερη και με τη μικρότερη βιολογική ποικιλότητα. Όπως υποστηρίζουν οι χάρτες τους είναι 100 φορές πιο λεπτομερείς σε σχέση με παλαιότερες αξιολογήσεις.

«Πρέπει να γνωρίζουμε πού ζει το κάθε είδος, ποιο είναι ευάλωτο και σε ποιες περιπτώσεις απειλείται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες», εξήγησε ο Κλίντον Τζένκινς, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας που παρουσιάζει τους χάρτες και τα συμπεράσματά της στην επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences. «Έχουμε καλύτερα δεδομένα σε σχέση με το παρελθόν – και καλύτερες αναλυτικές μεθόδους. Τώρα τα παντρέψαμε προκειμένου να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση της διατήρησης ειδών.»



Οι περιοχές που χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής απεικονίζονται με έντονο κόκκινο χρώμα και, στον αντίποδα, όσες δεν έχουν εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς βιολογικής ποικιλότητας αποτυπώνονται με αποχρώσεις του γαλάζιου. Προκειμένου να αξιολογήσουν κατά πόσο οι «κόκκινες ζώνες» προστατεύονται, οι επιστήμονες υπολόγισαν το ποσοστό των περιοχών υψηλής προτεραιότητας που εντάσσονται σε αυτές.

«Οι σημαντικότερες περιοχές σε ό,τι αφορά τη βιοποικιλότητα έχουν υψηλότερο βαθμό προστασίας σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο, όμως δυστυχώς, ακόμη και αυτός είναι ανεπαρκής αν σκεφτεί κανείς πόσο σημαντικές είναι οι περιοχές αυτές», δήλωσε ο έτερος συντάκτης της έκθεσης Δρ. Λούκας Τζόπα. «Εκφράζεται όλο και μεγαλύτερη ανησυχία ότι ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας για να επεκτείνουμε το παγκόσμιο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών εξαντλείται.»

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η επιλογή των περιοχών που θα προστατευθούν καλύτερα, θα καθορίσει τελικά ποια είδη θα επιβιώσουν και ποια θα αφανιστούν. Παρέχοντας στους αρμοδίους ένα ακόμη «εργαλείο», εκφράζουν την ελπίδα να συμβάλουν στη λήψη έγκαιρων και σωστών αποφάσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου