Διαστημική κάμερα θα δημιουργήσει τον λεπτομερέστερο χάρτη του γαλαξία μας (video)

Στο διάστημα θα εκτοξευθεί εντός του 2013 η μεγαλύτερη ψηφιακή κάμερα στον κόσμο, για να δημιουργήσει τον λεπτομερέστερο χάρτη του γαλαξία μας μέχρι σήμερα.





Το διαστημικό τηλεσκόπιο Γαία (Gaia), κόστους 730 εκατομμυρίων ευρώ, θα τραβήξει τρισδιάστατες φωτογραφίες ενός δισεκατομμυρίου αστεριών, βοηθώντας τους αστρονόμους να εντοπίσουν με ακρίβεια τη θέση μας στον γαλαξία για πρώτη φορά.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το διαστημόπλοιο, που θα εκτοξευθεί τον Οκτώβριο, θα τους δώσει την ευκαιρία να μελετήσουν με μεγάλη λεπτομέρεια τα αστέρια που μας περιβάλλουν και να διαπιστώσουν πόσο απέχουν από το ηλιακό μας σύστημα.

Ειδικότερα το τηλεσκόπιο θα βοηθήσει τους αστρονόμους να καθορίσουν για πρώτη φορά με ακρίβεια την ηλικία, το μέγεθος και την κίνηση των αστεριών, αλλά και να μάθουν από ποια υλικά αποτελούνται.



Επιπλέον οι αστρονόμοι ελπίζουν να εντοπίσουν περισσότερους από 5.000 νέους πλανήτες, καθώς και άλλα αντικείμενα έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Το διαστημόπλοιο Γαία, που έχει μέγεθος αυτοκινήτου και κατασκευάζεται από την εταιρεία Astrium, θα εκτοξευθεί το φθινόπωρο από τη Γαλλική Γουιάνα με έναν ρωσικό πύραυλο Σογιούζ.

Θα χρειαστεί περίπου έναν μήνα για να ταξιδέψει σχεδόν 1,6 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη προς τον Ήλιο και συγκεκριμένα στην θέση απ’ όπου θα ξεκινήσει να λαμβάνει φωτογραφίες.

Το τηλεσκόπιο, που διαθέτει στερεοσκοπική όραση παρόμοια με των ανθρώπων, θα προστατεύεται από τις ακτίνες του ήλιου με ασπίδα μήκους 9 μέτρων, εφοδιασμένη με φωτοβολταϊκά πάνελ για την παραγωγή ενέργειας.

Επιπλέον, το τηλεσκόπιο διαθέτει αισθητήρα κάμερας υψηλής ανάλυσης, με ορατότητα σε αποστάσεις που ξεπερνούν τα 150.000 έτη φωτός, δηλαδή τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα στο διάστημα.



Μάλιστα η κάμερα είναι τόσο εξελιγμένη που μπορεί να διακρίνει μια τρίχα σε απόσταση 690 χιλιομέτρων.

Σημειώνεται ότι μετά από 1.500 χρόνια αστρονομίας οι επιστήμονες γνωρίζουν τις ακριβείς αποστάσεις μόνο 719 αστεριών από τα δισεκατομμύρια που μας περιβάλλουν.

Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι το τηλεσκόπιο Γαία θα δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα, παρέχοντας πληροφορίες που μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο να γνωρίζουμε.

Η αποστολή του τηλεσκοπίου θα διαρκέσει πέντε χρόνια. Παρακολουθώντας πώς κινούνται τα αστέρια στον χρόνο, οι επιστήμονες ελπίζουν να εντοπίσουν την ακριβή θέση του ηλιακού μας συστήματος και να αντιληφθούν πώς αναπτύσσεται ο γαλαξίας μας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου