Έλληνας μαθητής με το “εξωσκελετικό γάντι”
Το “εξωσκελετικό γάντι” είναι μια συσκευή που ενισχύει και στηρίζει την κίνηση της ανθρώπινης παλάμης, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από αναπηρία στο άνω μέρος του χεριού. Αποτελείται από ένα μεταλλικό σκελετό σε σχήμα γαντιού που προσαρμόζεται στο μπράτσο του χρήστη. Αφού τοποθετηθεί στο σωστό σημείο όπου ενεργοποιούνται οι αισθητήρες κίνησης, καθιστά δυνατή την ανίχνευση του κινητικού ερεθίσματος του χρήστη, το οποίο στη συνέχεια θα ενισχύεται με τη χρήση των «σερβοκινητήρων».
Έμπνευση για την τεχνολογική καινοτομία του Ιωάννου αποτέλεσε η γιαγιά του που πάσχει από αναπηρία στο άνω άκρο.
Φακός δουλεύει με τη θερμότητα του χεριού του χρήστη
Στην τελική φάση του διαγωνισμού τεχνολογίας Google Science Fair πέρασε ένας φακός που τροφοδοτείται με ενέργεια από τη θερμότητα που εκλύει το χέρι του χρήστη.
Πέραν της καινοτόμου ιδέας το εντυπωσιακό είναι ότι αυτή ανήκει σε μια 15χρονη μαθήτρια από τη Βικτώρια του Καναδά. Η Αν Μακοζίνσκι επελέγη με 14 ακόμα μαθητές μεταξύ χιλιάδων, προερχόμενων από 100 και πλέον χώρες, που υπέβαλαν τις ιδέες τους στη Google
Η ευρεσιτεχνία της Μακοζίνσκι βασίστηκε στο πλακάκι Peltier, μια συσκευή που παράγει ηλεκτρική ενέργεια όταν θερμαίνεται από τη μία πλευρά και ψυχραίνεται από την άλλη.
Ο φακός της Μακοζίνσκι βασίζεται σε δύο διαφορετικούς σωλήνες: ο ένας είναι από αλουμίνιο το οποίο μεταφέρει τις ψυχρότερες θερμοκρασίες στη μία πλευρά του πλακακιού Peltier. Ο δεύτερος είναι από PVC και εμπεριέχει το σωλήνα αλουμινίου. Σε ένα σημείο υπάρχει ένα άνοιγμα που επιτρέπει στο χέρι του χρήστη να έρθει σε επαφή με την άλλη πλευρά του πλακακιού Peltier ώστε να μεταφέρει τη θερμότητα.
Η μαθήτρια διαπίστωσε ότι ο φακός ήταν φωτεινότερος σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος όταν η διαφορά ανάμεσα στη θερμότητα του χεριού και την εξωτερική θερμοκρασία ήταν μεγαλύτερη.
Τα υλικά για την κατασκευή του φακού κόστισαν 20 Ευρώ, ωστόσο σε περίπτωση μαζικής παραγωγής το κόστος θα μπορούσε να είναι ακόμα χαμηλότερο.
Βιοπλαστικό από μπανανόφλουδες
Η μπανάνα είναι ένα νόστιμο, θρεπτικό και χορταστικό φρούτο, συσκευασμένο με φυσικό τρόπο: από την εύκαμπτη και ανθεκτική φλούδα της.
Η Ελίφ Μπιλγκίν, μια 16χρονη Τουρκάλα μαθήτρια, ανακάλυψε ότι τα άμυλα και η κυτταρίνη που περιέχονται στο εξωτερικό στρώμα της μπανανόφλουδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία υλικών μόνωσης καλωδιώσεων και προσθετικών μελών στην ιατρική.
Η Μπιλγκίν ανέπτυξε μια χημική διεργασία που μετατρέπει τις μπανανόφλουδες σε βιοπλαστικό που δεν αποσυντίθεται. Η νεαρή Τουρκάλα φιλοδοξεί η ανακάλυψή της να συμβάλλει στην προσπάθεια απεξάρτησης από το πετρέλαιο, την πρώτη ύλη του πλαστικού, καθώς και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η νεαρή Τουρκάλα εργάστηκε για δύο χρόνια στην ανάπτυξη της ιδέας της. Παρατηρώντας ότι οι φλούδες του μάνγκο χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πλαστικού θεώρησε ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την μπανάνα. Πόσω μάλλον όταν τεράστιες ποσότητες μπανανόφλουδων (πχ 200 τόνοι ημερησίως στην Ταϋλάνδη) καταλήγουν κάθε μέρα στα σκουπίδια.
Στον διαγωνισμό τεχνολογίας Google Science Fair 2013 συμμετέχουν 15 φιναλίστ από διάφορες χώρες του κόσμου. Το φετινό θέμα είχε τίτλο «90 τρόποι για να αλλάξετε τον κόσμο».
Ο μεγάλος νικητής που θα ανακοινωθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 θα κερδίσει ένα ταξίδι στα νησιά Γκαλαπάγκος με την αποστολή του National Geographic, μια υποτροφία ύψους 50.000 δολαρίων από τη Google, μία πρακτική άσκηση σε έναν από τους συμμετέχοντες οργανισμούς (LEGO, CERN ή Google) και δωρεά αξίας 10.000 δολαρίων για το σχολείο του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου