Τα email αυξάνουν το εργασιακό στρες

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Loughborough στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι η ανάγνωση και η αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων κατά τη διάρκεια της δουλειάς και κυρίως των email που διακόπτουν τη ροή της, αυξάνουν σοβαρά τα επίπεδα του άγχους.Οι επιστήμονες μελέτησαν τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται οι εργαζόμενοι τα καθήκοντα που αναλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της μέρας στη δουλειά τους, καταγράφοντας τις αντιδράσεις τους και κάνοντας μετρήσεις σε συγκεκριμένους δείκτες που υπάρχουν όταν αυξάνεται το στρες.

Στη μελέτη συμμετείχαν 30 άτομα που εργάζονταν για την κυβέρνηση, στην πλειοψηφία των οποίων – και συγκεκριμένα στο 83% – παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του στρες κατά την ενασχόληση με την ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Μάλιστα, υπήρχαν και τα σχετικά συμπτώματα, όπως ταχυκαρδία, αύξηση της πίεσης του αίματος και υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία παρουσίαζε αύξηση όταν ο αριθμός των εισερχομένων email ήταν μεγάλος.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι ο τρόπος για να ανακουφιστεί κανείς από όλο αυτό το άγχος είναι να μην κάνει πολλές δουλειές ταυτοχρόνως και να οργανώσει τα εισερχόμενα του, χρησιμοποιώντας τις ανάλογες εφαρμογές, ώστε να αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο της  ηλεκτρονικής του αλληλογραφίας.

Όπως εξήγησε στο αμερικανικό περιοδικό Time ο καθηγητής Tom Jackson, «ο εγκέφαλος μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά όταν αναλαμβάνει από οκτώ έως δώδεκα δουλειές μαζί, οι οποίες όταν δεν ολοκληρώνονται σύντομα προκαλούν υπερφόρτωση και κόπωση».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου