Το μητρικό γάλα αναπτύσσει τον εγκέφαλο

Μεγαλύτερη ανάπτυξη σε βασικά σημεία του εγκεφάλου παρατηρείται στα παιδιά που θηλάζουν τουλάχιστον για διάστημα τριών μηνών, σύμφωνα με νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ.





Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπράουν διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους τρέφονται αποκλειστικά με μητρικό γάλα παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανάπτυξη στον εγκέφαλο κατά 30% και μάλιστα σε περιοχές που ελέγχουν τη γλώσσα, την κατανόηση και τα συναισθήματα.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά αυτά έχουν στον εγκέφαλό τους περισσότερη λευκή ύλη, η οποία χρησιμοποιείται για τη μάθηση, σε αντίθεση με τα παιδιά που μεγαλώνουν με γάλα εμπορίου, τα οποία παρουσιάζουν τη μικρότερη ποσότητα που μπορεί να υπάρχει στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών που τρέφονταν είτε με μητρικό γάλα αποκλειστικά, είτε με γάλα του εμπορίου και κάποιες φορές μητρικό. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση NeuroImage, τα παιδιά που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία παρουσιάζουν σαφείς διαφορές στην ανάπτυξη και τη δομή του εγκεφάλου σε σχέση με τα υπόλοιπα, γεγονός που φαίνεται κατά πολύ όταν συμπληρώνουν το δεύτερο έτος της ηλικίας τους.

«Εντοπίσαμε διαφορές στη λευκή ύλη του εγκεφάλου σε ποσοστό που κυμαίνεται από 20% - 30%, γεγονός που είναι πραγματικά εντυπωσιακό», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο βασικός της συντάκτης, δρ Sean Deoni. «Νομίζω πως πλέον η σημασία του θηλασμού στην ανάπτυξη των παιδιών είναι κάτι παραπάνω από προφανής».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου