Κλωνοποίηθηκε ποντίκι από μια σταγόνα αίματος

Επιστήμονες του Κέντρου Βιολογίας Riken στην Ιαπωνία κατάφεραν να κλωνοποιήσουν ένα ποντίκι από μια σταγόνα αίμα.







Για να δημιουργήσουν τον κλώνο οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αιματικά κύτταρα από την ουρά ενός ποντικού – δωρητή.

Το θηλυκό κλωνοποιημένο ποντίκι είχε, σύμφωνα με τους ερευνητές, φυσιολογική διάρκεια ζωής και γέννησε απογόνους.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες έχουν κλωνοποιήσει ποντίκια από διαφορετικές πηγές κυττάρων, όπως για παράδειγμα λευκά αιμοσφαίρια, κύτταρα του μυελού των οστών και του ήπατος.

Οι Ιάπωνες ερευνητές ωστόσο ήθελαν να εξακριβώσουν αν είναι δυνατή η κλωνοποίηση από κύτταρα που κυκλοφορούν στο αίμα του ζώου.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Atsuo Ogura, συνέλεξαν αίμα από την ουρά του ποντικού – δωρητή, απομόνωσαν τα λευκά αιμοσφαίρια και χρησιμοποίησαν τον πυρήνα, εφαρμόζοντας την ίδια τεχνική με την οποία είχε κλωνοποιηθεί το διάσημο πρόβατο Ντόλι στο Εδιμβούργο.

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιστημονική επιθεώρηση Biology of Reproduction, επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που κλωνοποιήθηκε ποντίκι χρησιμοποιώντας τον πυρήνα περιφερειακών αιματικών κυττάρων.

«Αυτά τα κύτταρα», εξηγούν οι επιστήμονες, «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κλωνοποίηση αμέσως μετά τη συλλογή τους και τα ζώα δωρητές δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε ευθανασία».

Επιστήμονες ενός συνεργαζόμενου Ινστιτούτου ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι παρήγαγαν περίπου 600 ποντίκια από ένα ποντίκι – δωρητή, μετά από 25 διαδοχικούς κύκλους κλωνοποίησης.

Η έρευνα αποσκοπεί στη μαζική παραγωγή ανθεκτικών ζώων για την κτηνοτροφία ή ακόμα και τη διατήρηση ειδών.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου