Η μουσική στην πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων

Μια νέα μέθοδος επεξεργασίας των ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων (ΗΕΓ) ασθενών με επιληψία μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη κρίσεων, μετατρέποντας τα δεδομένα του ΗΕΓ σε ήχους, όπως αναφέρει το Medical News Today.









O συνδυασμός υπερυπολογιστών με το δίκτυο υψηλής ταχύτητας GEANT επέτρεψε σε μια ομάδα ειδικών δικτύων, μουσικών, νευροεπιστημόνων και επιστημόνων υπολογιστών να συνεργαστούν για την θεραπεία της επιληψίας με χρήση μουσικής. Διεξαχθείσα από την ARCEM (Italian Association for the Research on Brain & Spinal Cord Diseases) σε συνεργασία με Ινστιτούτο Mario Negli για Φαρμακολογική Έρευνα, στο Μιλάνο της Ιταλίας, η μελέτη εξέτασε το πώς τα μουσικά μοτίβα μπορούν να συνδυαστούν με δεδομένα που λαμβάνονται από τις ηλεκτροεγκεφαλογραφικές (ΗΕΓ) καταγραφές ασθενών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ερευνητές δημιούργησαν μακρές καταγραφές δεδομένων ταυτόχρονα με υψηλής ποιότητας αρχεία ήχου και animation. Τα δεδομένα υπέστησαν επεξεργασία από πολλούς υπολογιστές, οι οποίοι έχουν πρόσβαση στο ευρυζωνικό υπερταχύ πανευρωπαϊκό δίκτυο GEANT, για πρόσβαση, αποθήκευση και μετακίνηση αυτών.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο συνδυασμού ηχοποίησης (sonification) δεδομένων με επαναλαμβανόμενη ποσοτική εξέταση αναμένοντας  καλύτερα αποτελέσματα και περισσότερα δεδομένα συγκριτικά με τους υπάρχοντες τρόπους μελέτης της επιληψίας. Η ηχοποίηση ως μέθοδος αφορά  τη μετατροπή αριθμητικών δεδομένων σε ηχητικά σημεία. Όπως όταν φτιάχνουμε ένα γράφημα με την διαφορά ότι τα στοιχεία της μελωδίας είναι τόνοι και νότες και όχι σημεία και γραμμές. Το ανθρώπινο αυτί φυσιολογικά αναγνωρίζει μοτίβα και μπορεί να αντιληφθεί ανωμαλίες. Για παράδειγμα, το να ψάχνει κανείς σε ένα γράφημα για μια συγκεκριμένη τιμή μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά το να ακούσει μια λάθος νότα σε ένα τραγούδι είναι εφικτό ακόμα και χωρίς εκπαίδευση στη μουσική.

Η μέθοδος της ηχοποίησης χρησιμοποιείται για να ανιχνευθούν σημεία έναρξης συγκεκριμένων ηλεκτροεγκεφαλογραφικών καταστάσεων. Η αναγνώριση αυτών  μπορεί να βοηθήσει στο να αναδειχθούν  και να παρουσιαστούν συμπτώματα χρονικών μοτίβων των ΗΕΓ επιληπτικών ασθενών, βοηθώντας στην αναγνώριση μιας πιθανής κρίσης πριν αυτή συμβεί. Το νέο αυτό εργαλείο θα μπορούσε να είναι μια ριζοσπαστική μέθοδος στην πρόληψη των κρίσεων, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ατόμων που πρέπει να ζουν με μια από τις συχνότερες και βαρύτερες νευρολογικές παθήσεις.

 Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη τον περασμένο χρόνο από το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης και το Πανεπιστήμιο του Brown, αποκάλυψε ότι οι κρίσεις αρχίζουν με πολύ αποκλίνουσες νευρικές δραστηριότητες, εν αντιθέσει με την παραδοσιακή άποψη ότι αυτές αρχίζουν με μαζική συγχρονισμένη δραστηριότητα.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου