11 δισ. κατοίκους θα έχει ο πλανήτης έως το 2100

Νέα έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προβλέπει ότι ο πληθυσμός του πλανήτη θα μπορούσε να φθάσει τα 11 δισεκατομμύρια έως το 2100, αριθμός μεγαλύτερος κατά 800 εκατομμύρια ή 8% σε σχέση με την πρόβλεψη που είχε κάνει πριν από δύο χρόνια ο ΟΗΕ.




Η προβλεπόμενη αύξηση αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι τα επίπεδα γονιμότητας στην Αφρική έχουν μειωθεί με βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τις παλαιότερες προβλέψεις των δημογράφων, οι οποίοι τώρα εκτιμούν ότι ο πληθυσμός της ηπείρου ενδέχεται ακόμη και να τετραπλασιαστεί μέσα στον αιώνα που διανύουμε, από τα 1,1 δισ. που είναι σήμερα σε περίπου 4,2 δισεκατομμύρια.

«Η μείωση της γονιμότητας στην Αφρική έχει επιβραδυνθεί ή διακοπεί σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ όσο προβλέπαμε στο παρελθόν και, κατά συνέπεια, ο αφρικανικός πληθυσμός θα αυξηθεί», δήλωσε ο Έντριαν Ράφτερι από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ο οποίος συμμετείχε στην ανάπτυξη της στατιστικής μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη σε συνδυασμό με πιο πρόσφατα δεδομένα από τον ΟΗΕ.

Ο πληθυσμός της Γης ξεπέρασε τα 6 δισεκατομμύρια το 1999 και τα 7 δισεκατομμύρια το 2011. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, οι 8 στις 10 μεγαλύτερες αυξήσεις εθνικών πληθυσμών έως το 2100 θα καταγραφούν στην Αφρική, με πρώτη τη Νιγηρία, όπου ο πληθυσμός εκτιμάται πως θα εκτιναχθεί από τα 184 εκατομμύρια στα 914 εκατομμύρια. Δεύτερη θα είναι η Ινδία.

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται στην Κίνα, όπου ο πληθυσμός θα συρρικνωθεί από τα 1,4 δισεκατομμύρια στα 1,1 δισεκατομμύρια.

«Τα νέα αυτά ευρήματα δείχνουν ότι πρέπει να ανανεώσουμε τις πολιτικές μας, διευκολύνοντας για παράδειγμα την πρόσβαση σε υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού και επεκτείνοντας την εκπαίδευση για τα κορίτσια, ώστε να αντιμετωπιστεί η ταχεία αύξηση του πληθυσμού στην Αφρική», πρόσθεσε ο Ράφτερι.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου