Airbus: Το επιβατηγό αεροσκάφος του μέλλοντος

Την πρότασή της για το αεροσκάφος του μέλλοντος παρουσίασε η Airbus στη συνδιάσκεψη TEDGlobal στο Εδιμβούργο, παρουσιάζοντας ένα concept αεροπλάνο με «δαντελωτή» κατασκευή, που παραπέμπει σε σκελετό πουλιού όσον αφορά τη δομή του.



Η κατασκευή, όπως αναφέρει το BBC, είναι ταυτόχρονα ανθεκτική και ελαφριά, κάτι που συνεπάγεται τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και κατʼεπέκταση του κόστους πτήσης, ενώ, σύμφωνα με την εταιρεία, στόχος είναι η τρισδιάστατη εκτύπωση των συνθετικών υλικών που θα χρησιμοποιούνται.


























Η «βιονική» δομή της καμπίνας θα είναι καλυμμένη με βιοπολυμερή μεμβράνη, που θα ελέγχει το φως, την υγρασία και τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της, ενώ θα είναι διαφανής, εξαφανίζοντας την ανάγκη για παράθυρα. Το ηλεκτρικό σύστημα του αεροσκάφους θα παραπέμπει στον ανθρώπινο εγκέφαλο, με ένα «νευρικό δίκτυο» που θα διαπερνά την καμπίνα και θα περιέχεται στα δομικά «έξυπνα» υλικά, καθιστώντας τις πολύπλοκες καλωδιώσεις των σημερινών αεροσκαφών χαρακτηριστικό του παρελθόντος και συνδέοντας τον επιβάτη με το αεροπλάνο. Επίσης, ολογραφικές εικόνες θα προβάλλονται στα τοιχώματα της καμπίνας, θολώνοντας τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ πραγματικού και εικονικού.



























Στις υπόλοιπες πρωτοποριακές ιδέες που ενσωματώνει το αεροσκάφος συμπεριλαμβάνεται ειδική κλίση της ουράς για την εκτροπή του ήχου των κινητήρων προς τα πάνω και τη μείωση της ηχορύπανσης, καθώς και η δημιουργία «ζωνών» αντί για συμβατικών «θέσεων» στο εσωτερικό του αεροσκάφους, με ειδικά πολυμορφικά καθίσματα που, εκτός του ότι θα αλλάζουν σχήμα για να προσαρμόζονται στον επιβάτη, θα συλλέγουν ενέργεια από όσους κάθονται σε αυτά (από τη θερμότητα του σώματος).























Στο εμπρόσθιο τμήμα βρίσκονται θέσεις με ειδικούς αισθητήρες για την παρακολούθηση της υγείας αυτών που κάθονται, ενώ ίσως να υπάρξει και ζώνη gaming, όπου οι επιβάτες θα επιδίδονται σε εικονικά σπορ. Ένα ακόμα στοιχείο του αεροσκάφους του μέλλοντος θα είναι οι μεγαλύτερες πόρτες, όπου οι επιβάτες θα μπορούν να αφήνουν τις χειραποσκευές τους, οι οποίες θα μεταφέρονται αυτόματα στις θέσεις τους.





























Πέρα από το concept αεροσκάφος, η Airbus ζήτησε από ομάδες φοιτητών από όλο τον κόσμο να αναπτύξουν και παρουσιάσουν τις δικές τους, φιλικές προς το περιβάλλον, ιδέες για την αεροπορία του μέλλοντος. Σε αυτές περιλαμβάνονται καινοτόμες προτάσεις όπως η χρήση μεθανίου ως καυσίμου, η χρήση στρωμάτων αέρα για μεταφορά αποσκευών και η χρήση ειδικών υλικών που θα αλλάζουν το σχήμα τους με σκοπό την αλλαγή της ροής του αέρα μέσα στους κινητήρες και τη μείωση του θορύβου.


















Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου