Οικολογικό σπίτι κόστους €36.000 και μηνιαία έξοδα €300 (video)

Με τη δυσβάσταχτη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας παγκοσμίως, η ιδέα των Κάβερλυ από το Σάντα Φε των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να αποτελέσει μια πολύ οικονομική, ευέλικτη, αλλά προπάντων οικολογική εναλλακτική επιλογή κατοικίας.
Οι Κάβερλυ αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και να μεταφερθούν σε μια μικρή κατοικία 19 τετρ. μέτρων.

Δεν πρόκειται για ένα τροχόσπιτο, το οποίο θα έδινε μια αίσθηση “μόνιμης μετακίνησης” στην αρχιτέκτονα Κάρυ και τον οικοδόμο Σέιν, αλλά για ένα πραγματικό σπίτι το οποίο έχει μηνιαίο κόστος συντήρησης της τάξης των 300 Ευρώ, για ενοίκιο γης, ηλεκτρισμό και νερό έναντι 1000 Ευρώ που κατέβαλαν κάθε μήνα για το στεγαστικό τους δάνειο.

Το σπίτι των Κάβερλυ ανεγέρθηκε σε τρεις μήνες και περιλαμβάνει τα εξής:

Έχει επιφάνεια 19 τμ και έχει χτιστεί πάνω σε ένα πεντάτροχο τρέιλερ. Περιλαμβάνει παθητικό ηλιακό σχεδιασμό. Η μόνωση είναι από πολυισοκυανικό αφρό PIR (Polyisocyanurate Foam) που ανήκει στην κατηγορία των οργανικών τεχνητών θερμομονωτικών υλικών “κυψελωτής δομής” και παράγεται από σκληρό, τροποποιημένο αφρό πολυουρεθάνης.

Η δομή από κλειστές κυψέλες, σε ποσοστό έως 95%, εμποδίζει αποτελεσματικά την απορρόφηση του νερού και παράλληλα δίνει στο υλικό έναν εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών (-120 έως 200 oC).

Έχει διπλά τζάμια υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας, ξύλινα μέρη προϊόν πιστοποιημένης υλοτομίας, ανακυκλωμένη ξυλεία στους εξωτερικούς χώρους, ταχυθερμοσίφωνα για ζεστό νερό, τουαλέτα αποτέφρωσης, οροφή από ανακυκλωμένα μέταλλα και δεξαμενή συλλογής των ομβρίων υδάτων.

Σε αντίθεση με άλλα μικροσκοπικά σπίτια, οι Κάβερλυ δεν χρειάζονται σκάλα για να φτάσουν στο κρεβάτι τους, έχουν μια μικρή ντουλάπα κάτω από το κρεβάτι, αλλά και τουαλέτα αποτέφρωσης.

Σε αυτή τη φάση, το ζευγάρι πωλεί “αντίγραφα” του σπιτιού του έναντι 36.000 Ευρώ μαζί με σχέδια και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Περισσότερα, στο Clothesline Tiny Homes.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου