Το πρώτο τραίνο που μετατρέπεται σε αεροπλάνο (video)

Ένα φουτουριστικό αεροσκάφος που μπορεί μια μέρα να καταστήσει την επιβίβαση σε αεροπλάνο εξίσου εύκολη με την επιβίβαση σε τραίνο ανέπτυξαν ερευνητές του ελβετικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας EPFL.

Πρόκειται για το αεροσκάφος Clip Air το οποίο θα αποτελείται από δυο ξεχωριστά μέρη. Το ένα μέρος είναι τα φτερά, τα οποία θα περιλαμβάνουν τρείς μηχανές, πιλοτήριο, καύσιμα και τροχούς προσγείωσης.

Το δεύτερο μέρος είναι κάψουλες που μοιάζουν με αμαξοστοιχίες τραίνου, σχεδιασμένες να μεταφέρουν επιβάτες ή φορτίο.

Οι κάψουλες θα ξεκινούν τη διαδρομή τους από τον σταθμό των τραίνων και θα μεταφέρουν μέσω συμβατικής σιδηροδρομικής γραμμής τους επιβάτες στο αεροδρόμιο, χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν σε καμία φάση μέχρι τον τελικό προορισμό τους.

Στο αεροδρόμιο θα προσαρτώνται στην κάψουλα τα φτερά και οι επιβάτες, οι οποίοι δεν θα έχουν σηκωθεί  από τη θέση τους, θα συνεχίζουν το ταξίδι τους αεροπορικώς.

Όταν το αεροσκάφος θα προσγειώνεται στο επόμενο αεροδρόμιο, τα φτερά θα αποσυνδέονται από την κάψουλα, η οποία πάλι μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου θα μεταφέρει τους επιβάτες στο κέντρο της πόλης, δηλαδή στον τελικό τους προορισμό.Τρείς κάψουλες θα μπορούσαν να μεταφέρουν ως και 450 ανθρώπους, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν σε μια πτήση λιγότερες κάψουλες, κάτι που αντιμετωπίζει και το πρόβλημα των άδειων θέσεων.

Όσο υπέροχο κι αν φαντάζει το αεροπλάνο – τραίνο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκφράζουν επιφυλάξεις για την υλοποίηση του σχεδίου, επισημαίνοντας ότι οι επιβάτες της κάψουλας θα πρέπει να επιβιβαστούν στο αεροδρόμιο πριν το ταξίδι τους για να κάνουν Check in, διαδικασία που δεν μπορεί να παρακαμφθεί.

Οι Ελβετοί ερευνητές πάντως, που παρουσίασαν τα σχέδιά τους στην επίδειξη αεροσκαφών στο Παρίσι, ανακοίνωσαν ότι το προσεχές διάστημα θα κατασκευάσουν το πρωτότυπο, μήκους έξι μέτρων, το οποίο θα τροφοδοτείται από πολύ μικρούς αντιδραστήρες.

Ο στόχος τους πάντως είναι μακροπρόθεσμος και εκτιμάται ότι χρειάζεται τουλάχιστον μια δεκαετία μέχρι την κυκλοφορία των πρώτων αεροπλάνων – τραίνων.Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου