Εγκεφαλικό εμφύτευμα για την αποκατάσταση της μνήμης

Ένα νέο εγκεφαλικό εμφύτευμα δοκιμάζεται αυτόν τον καιρό από επιστήμονες στις ΗΠΑ, οι οποίοι το ανέπτυξαν με σκοπό να βοηθήσει τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας να αποκτήσουν τη μνήμη τους ξανά.




Όπως περιγράφουν στη μελέτη τους, το εμφύτευμα «διδάσκει» τον εγκέφαλο να θυμάται ξανά, ενισχύοντας την περιοχή του ιππόκαμπου στην οποία η βραχυπρόθεσμη μνήμη μετατρέπεται σε μακροπρόθεσμη.

Το εμφύτευμα αποτελείται από δύο σετ ηλεκτροδίων. Το ένα καταγράφει τις αναμνήσεις που σχηματίζονται προτού τα εγκεφαλικά σήματα σταλούν σε υπολογιστή, ο οποίος μετατρέπει μαθηματικά τη διαδικασία σε μακροπρόθεσμη μνήμη και καθοδηγεί το δεύτερο έτσι ώστε να ενεργοποιήσει ένα τμήμα του ιππόκαμπου να παράγει την ίδια ανάμνηση.

Σύμφωνα με την επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet Neurology, οι επιστήμονες ανέπτυξαν το εμφύτευμα έπειτα από πολλές έρευνες για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι αναμνήσεις.

Τα αποτελέσματα που υπάρχουν μέχρι τώρα δείχνουν ότι το εμφύτευμα δεν αποκλείεται ακόμη και να προειδοποιεί για τις επόμενες επιληπτικές κρίσεις, καθώς παρατηρεί την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου, δείχνοντας αν υπάρχει μικρός ή μεγάλος κίνδυνος.

Το εμφύτευμα ανέπτυξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ν. Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, οι οποίοι πιστεύουν ότι δεν αποκλείεται να είναι διαθέσιμο ακόμη και σε πέντε χρόνια.

Ήδη έχει συμπεριληφθεί στις δέκα σημαντικότερες καινοτομίες της χρονιάς, ενώ οι ασθενείς  που θα ωφεληθούν περισσότερο από αυτό θα είναι οι επιληπτικοί και όσοι πάσχουν από διάφορα είδη άνοιας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου