Αλγόριθμος «ακούει» τα δωμάτια

Εμπνευσμένοι από τις νυχτερίδες και τα δελφίνια Ελβετοί ερευνητές ανέπτυξαν υπολογιστικούς αλγόριθμους οι οποίοι μπορούν να «ακούσουν» το σχήμα ενός δωματίου.






Η τεχνική μπορεί να χαρτογραφήσει τη γεωμετρία περίπλοκων δωματίων αρκεί να υπάρχει μια πηγή ήχου και τέσσερα διάσπαρτα μικρόφωνα.

Το επίτευγμα, που περιγράφεται στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, δίνει τη δυνατότητα στους ανθρώπους να αντιληφθούν τις διαστάσεις ενός δωματίου ακούγοντας απλά κάποιον να τους μιλά από το κινητό του τηλέφωνο, κάτι που αναμένεται να συμβάλλει και στην εξιχνίαση εγκλημάτων.

«Οι νυχτερίδες, τα δελφίνια και ορισμένα πτηνά εξερευνούν το περιβάλλον εκπέμποντας ήχους και κατόπιν χρησιμοποιώντας την ηχώ για να πλοηγηθούν», επισημαίνουν οι συντάκτες της μελέτης, προσθέτοντας ότι την ικανότητα αυτή διαθέτουν και ορισμένοι άνθρωποι, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το σχήμα, την απόσταση και την πυκνότητα των αντικειμένων τριγύρω τους από την ηχώ.

Αν και προηγούμενες επιστημονικές μελέτες είχαν επιχειρήσει να εκτιμήσουν τη γεωμετρία δωματίων από την ηχώ, η διαφορά είναι ότι απαιτούσαν πολλές πηγές ήχου και συστοιχίες μικροφώνων σε συγκεκριμένες αποστάσεις.

Η νέα μέθοδος έχει πολύ λιγότερες απαιτήσεις και στηρίζεται στην αρχική παρά στη διαδοχική ηχώ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσε να εφαρμοστεί στον σχεδιασμό ακουστικών χώρων ή στην αλλαγή της ακουστικής αντίληψης των υπαρχόντων. Επιπλέον, θα μπορούσε να συμβάλλει στην καταπολέμηση του εγκλήματος, καθώς καθιστά δυνατό τον εντοπισμό ενός ατόμου που μιλά στο κινητό του.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου