Τα μαχαιροπίρουνα καθορίζουν τη γεύση

Η αντίληψή μας για τη γεύση επηρεάζεται από τα μαχαιροπίρουνα, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.







Ειδικότερα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το μέγεθος, το βάρος και το χρώμα επιδρούν στη γεύση, τονίζοντας μάλιστα ότι το τυρί δείχνει πιο αλμυρό όταν κάποιος το φάει με μαχαίρι αντί για πιρούνι, ενώ τα άσπρα κουτάλια βελτιώνουν τη γεύση του γιαουρτιού.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Flavour, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος κρίνει το φαγητό πριν καν αυτό εισέλθει στο στόμα.

Στο πλαίσιο της μελέτης διενεργήθηκαν τρία πειράματα με τη συμμετοχή 100 φοιτητών. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν το βάρος του σερβίτσιου ικανοποιεί τις προσδοκίες, η γεύση είναι καλύτερη.

Για παράδειγμα από την έρευνα προέκυψε ότι το φαγητό έχει πιο γλυκιά γεύση όταν σερβίρεται με μικρά κουτάλια, που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τα γλυκά.

Η αντίθεση των χρωμάτων είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Το λευκό γιαούρτι που φαγώθηκε με λευκό κουτάλι αξιολογήθηκε ως γλυκύτερο από το γιαούρτι που φαγώθηκε με μαύρο κουτάλι.

Αντιστοίχως όταν οι συμμετέχοντες δοκίμασαν τυρί χρησιμοποιώντας μαχαίρι, πιρούνι, κουτάλι και οδοντογλυφίδα, δήλωσαν ότι το τυρί που σερβιρίστηκε με μαχαίρι είχε πιο αλμυρή γεύση.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η εμπειρία του φαγητού επηρεάζεται και από άλλους παράγοντες εκτός από τη γεύση, όπως για παράδειγμα η υφή, η αίσθηση στο στόμα, το άρωμα και η παρουσίαση.

«Πριν ακόμα βάλουμε το φαγητό στο στόμα μας ο εγκέφαλος το έχει κρίνει, κάτι που επηρεάζει τη συνολική εμπειρία μας», τονίζουν οι επιστήμονες.

Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα πιάτα και τα ποτήρια επηρεάζουν επίσης την αντίληψή μας για το φαγητό και τα ποτά.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου