10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τις αράχνες

Σύμφωνα με τη Μυθολογία, η Αράχνη ήταν δεινή υφάντρια, κόρη του Ίδμονα, ο οποίος κατοικούσε στη Λυδία. Διδάχτηκε την τέχνη της από τη θεά Αθηνά, και ήταν μάλιστα φημισμένη. Καυχήθηκε, όμως, κάποτε ότι ύφαινε καλύτερα από τη θεά και έτσι συναγωνίστηκαν στον αργαλειό, για να αποδειχτεί του λόγου το αληθές.

Η Αράχνη, πραγματικά, έφτιαξε ένα αριστούργημα και τότε θυμωμένη η Αθηνά τη μεταμόρφωσε σε μικρό ζωύφιο που υφαίνει συνέχεια χωρίς ποτέ να τελειώνει το υφαντό του! Από εκεί και πέρα, η αράχνη μπήκε για τα καλά στη ζωή μας, προκαλώντας τους επιστήμονες να την ερευνήσουν ακόμη παραπάνω, πέρα από τον εκπληκτικό ιστό που φτιάχνει ή την αραχνοφοβία που προκαλεί.

1. Η αράχνη δεν είναι έντομο, καθώς έχει οκτώ πόδια, δεν έχει φτερά και το σώμα της χωρίζεται σε κεφαλοθώρακα και κοιλιά. Αναπνέει με ένα είδος αρχαίων-για τα αρθρόποδα- πνευμόνων, που λέγονται «πνεύμονες-βιβλία».

2. Αράχνες υπάρχουν σε όλες τις ηπείρους, αριθμώντας περί τα 40.000 είδη στον πλανήτη, ταξινομημένα σε 109 οικογένειες, εκτός από την Ανταρκτική.

3. Το δηλητήριο ορισμένων ειδών μπορεί να σκοτώσει έναν άνθρωπο μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα, ενώ με τους κυνόδοντες που διαθέτει δαγνώνει ακόμη και πάνω από το παπούτσι!

4. Για τους περισσότερους ανθρώπους ο φόβος των αραχνών είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα από ό,τι οι ίδιες οι αράχνες. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο έχουν αναπτύξει έναν απίθανο τρόπο για να «θεραπεύσουν» την αραχνοφοβία από τους ασθενείς, βάζοντάς τους να κοιτάζουν εικόνες με αντικείμενα που θυμίζουν αράχνη. Το πείραμα είχει ποσοστό επιτυχίας 92%.

5. Το δηλητήριο της βραζιλιάνικης αράχνης Phoneutria nigriventer προκαλεί επώδυνη στύση του πέους που διαρκεί για πολλές ώρες (αυτά είναι τα κακά νέα), ενώ η υπεύθυνη τοξίνη γι’ αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση θα μπορούσε να αποφέρει νέες θεραπείες για τη στυτική δυσλειτουργία (τα καλά νέα).

6. Το δηλητήριο της ταραντούλα Grammostola spatulata θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής, καθώς περιέχει ένα πεπτίδιο που μπορεί να περιορίσει τις αρρυθμίες που προκαλούνται από το άγχος.

7. Ο Glenn King από το Πανεπιστήμιο του Queensland μελετά τον ιστό της αράχνης Hadronyche versuta για την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον φυτοφαρμάκων. Οι πρωτεΐνες που υπάρχουν στο δηλητήριό της στοχεύουν απευθείας στο νευρικό σύστημα των εντόμων αλλά αφήνουν τους ανθρώπους σώους και αβλαβείς.8. Όλες οι αράχνες είναι σαρκοφάγες εκτός από ένα είδος που ανακαλύφθηκε το 2009 στην Αμερική και είναι αποκλειστικά φυτοφάγο.

9. Η «κόλλα» που εκκρίνουν οι αράχνες για να φτιάξουν τον ιστό τους γίνεται ισχυρότερη με την παρουσία νερού, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα χρήσιμο υλικό για τη χειρουργική ή την υποβρύχια μηχανική.

10. Αν δεν θέλετε οι αράχνες να περπατούν πάνω στο τραπέζι σας, μπορείτε να ρίξετε λίγο ταλκ στην επιφάνειά του. Οι αράχνες γλιστρούν πάνω σε αυτό και έτσι θα αναζητήσουν αλλού τα θύματά τους.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου