Ένα αιολικό πάρκο για τις Σεϊχέλες

Το πρώτο τους αιολικό πάρκο απέκτησαν οι Σεϋχέλλες, σε μια προσπάθεια σταδιακής απεξάρτησης από τις ακριβές γεννήτριες ντίζελ, από τις οποίες καλύπτουν σήμερα τις ενεργειακές τους ανάγκες. Πρόκειται μάλιστα για το πρώτο μεγάλο πρότζεκτ παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο σύμπλεγμα των 115 νησιών του Ινδικού Ωκεανού.Το – ισχύος 6MW - αιολικό πάρκο Port Victoria, που αποτελείται από 8 ανεμογεννήτριες, εγκαινιάστηκε στη νήσο Μαέ, όπου ζει το 90% του πληθυσμού του νησιωτικού κράτους. Την ανέγερσή του ανέλαβε η Masdar με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης του Αμπού Ντάμπι.

Οι ανεμογεννήτριες τοποθετήθηκαν σε δύο νησιά και συνδέονται με υποθαλάσσια καλώδια μήκους 3 χιλιομέτρων. Σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να λειτουργούν όταν πνέουν άνεμοι χαμηλών έως μέτριων ταχυτήτων, ενώ είναι ανθεκτικές στη διάβρωση από το αλάτι και την υγρασία.

Το πάρκο αναμένεται να καλύπτει το 8% των ενεργειακών αναγκών του Μαέ, τροφοδοτώντας έως και 2.100 νοικοκυριά και απαλλάσσοντας την ατμόσφαιρα από 5.500 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Στόχος της χώρας είναι να αυξήσει τη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα σε τουλάχιστον 15% έως το 2030.

«Η πρόσβαση σε βιώσιμες, καθαρές πηγές ενέργειας έχει καθοριστική σημασία για τη μακροπρόθεσμη οικονομική μας ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος των Σεϋχελλών Τζέιμς Μισέλ. «Προσβλέπουμε σε περισσότερες ευκαιρίες αξιολόγησης των δυνατοτήτων μας στην αιολική ενέργεια και θα εξακολουθήσουμε να επιδιώκουμε μεγαλύτερη ποικιλία στο ενεργειακό μας μείγμα.»

Σημειώνεται ότι τα καύσιμα που τροφοδοτούν τις Σεϋχέλλες συνιστούν το 25% επί του συνόλου των εισαγόμενων προϊόντων τους. «Η προσθήκη της αιολικής ενέργειας αποτελεί μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση της επίτευξης των στόχων μας για την καθαρή ενέργεια και στον περιορισμό της εξάρτησής μας από της εισαγόμενες πηγές ενέργειας», πρόσθεσε ο Μισέλ.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου