Γλυκοτοξίνες: πιθανή συσχέτιση με την νόσο Αλτσχάιμερ

Τα κρέατα που ψήνονται στο φούρνο, στο grill ή στο τηγάνι, αλλά και άλλα φαγητά που μαγειρεύονται σε μεγάλες θερμοκρασίες, παράγουν τις γλυκοτοξίνες, που μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας στον εγκέφαλο, σύμφωνα με έρευνα σε πειραματόζωα και σε ανθρώπους.




Η μελέτη επιβεβαιώνει ευρήματα και υποψίες προηγούμενων ερευνών για τον επιβλαβή ρόλο αυτών των ουσιών.

Οι ίδιες ουσίες (τα τελικά προϊόντα της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης ή AGEs) έχουν ήδη συσχετιστεί με ασθένειες όπως το μεταβολικό σύνδρομο και ο διαβήτης τύπου 2. 

Οι εν λόγω τοξικές και οξειδωτικές ουσίες -που προκαλούν χρόνια φλεγμονή στο σώμα και στον εγκέφαλο- σχηματίζονται, όταν οι πρωτεΐνες ή τα λίπη αντιδρούν με τα σάκχαρα, σχηματίζοντας «γλυκοτοξίνες», πράγμα που μπορεί να γίνει με φυσικό τρόπο, αλλά ακόμα περισσότερο με το μαγείρεμα.

Οι ερευνητές του Νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής την καθηγήτρια Ελένη Βλασσάρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι, αν και τα ευρήματά τους φαίνονται πειστικά, δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά και το ζήτημα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Τα ποντίκια, τα οποία τράφηκαν με διατροφή που περιείχε αυξημένες ποσότητες από αυτές τις ουσίες, εμφάνισαν συσσώρευση επικίνδυνων πρωτεϊνών (του βήτα αμυλοειδούς) στον εγκέφαλό τους, οι οποίες οδήγησαν σε μειωμένες εγκεφαλικές λειτουργίες. Το βήτα αμυλοειδές θεωρείται κατ' εξοχήν «ένοχο» για την εμφάνιση Αλτσχάιμερ.

Στη συνέχεια, μια δεύτερη μελέτη σε ανθρώπους άνω των 60 ετών έδειξε επίσης να υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αυξημένα επίπεδα των ουσιών αυτών στο αίμα και στις μειωμένες νοητικές - γνωσιακές επιδόσεις.

Οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι «η άνοια που εξαρτάται από την ηλικία, μπορεί να συνδέεται με τα υψηλά επίπεδα των τελικών προϊόντων της προχωρημένης γλυκοζυλίωσης στις τροφές» και, γι’ αυτό, συστήνουν την μείωσή τους, ως προληπτικό μέτρο κατά της άνοιας και του Αλτσχάιμερ στους ηλικιωμένους.

Η Ελένη Βλασσάρα εδώ και χρόνια διεξάγει έρευνες για τις ουσίες AGEs και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι αποτελούν μια σοβαρή σιωπηλή για την ανθρώπινη υγεία. 

Οι ουσίες αυτές, όπως υποστηρίζει, συνδέονται με πολλές χρόνιες ασθένειες (άνοια, διαβήτη, παχυσαρκία, αρτηριοσκλήρυνση, υπέρταση, καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, αρθρίτιδα, οστεοπόρωση, γήρανση του δέρματος, περιοδοντικές νόσους κ.α.), καθώς οι γλυκοτοξίνες συσσωρεύονται διαχρονικά και σιγά - σιγά στον οργανισμό, εξασθενώντας το ανοσοποιητικό σύστημα και οξειδώνοντας τα κύτταρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου