Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το Mojito

Το mojito είναι ένα από τα δημοφιλέστερα καλοκαιρινά ποτά των τελευταίων ετών. Για κάποιο λόγο οι πότες της θερινής νυκτός το προτιμούν από τη μαργαρίτα και το ντάκιρι.

Το mojito έχει σχετικά εύκολη προετοιμασία, ενώ ο συνδυασμός της ζάχαρης, με το αναζωογονητικό lime και τον δυόσμο, συμπληρώνουν την έντονη γεύση από το λευκό ρούμι και αποτελούν τους κύριους λόγους που κάνουν το mojito τόσο δημοφιλές.

Τα υλικά

Όλοι ξέρουν πως το κύριο συστατικό του mojito είναι το λευκό ρούμι και η καταγωγή του είναι από την Κούβα. Τα υπόλοιπα υλικά που απαιτούνται για την παρασκευή του είναι η μαύρη (ανεπεξέργαστη κατά προτίμηση) ζάχαρη, ο χυμός από φρέσκο lime, σόδα και τα φρέσκα φύλλα δυόσμου -ποικιλίας yerba Buena αν θέλετε να πετύχετε την αυθεντική γεύση.

Η καταγωγή
Οι θεωρίες για την καταγωγή του ονόματος είναι πολλές, και μια από αυτές το συνδέει με το «mojo», ένα κουβανέζικο καρύκευμα, που παρασκευάζεται από lime. Μια άλλη θεωρία θέλει το όνομα του mojito να βγαίνει από το mojadito, που είναι η ισπανική λέξη για το υποκοριστικό του υγρός.

Η πιο ενδιαφέρουσα όμως, προσέγγιση θέλει την ονομασία του ποτού να κατάγεται ετυμολογικά από το αφρικανικό «mojo» που σημαίνει «ρίχνω ξόρκι», φράση η οποία χρησιμοποιείται στην κουβανέζικη μαύρη μαγεία για να φέρει κακή τύχη σε κάτι ήδη επιτυχημένο.

Η καταγωγή των λέξεων έχει μικρή σημασία, γιατί μεγαλύτερη σημασία έχει η αίσθηση του παγωμένου mojito στην παραλία ή στην -πυρακτωμένη από τον ήλιο- ταράτσα της πόλης.

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το mojito

Το mojito ήταν το αγαπημένο ποτό του Ernest Hemingway.


Η μεξικανική εκδοχή του mojito, αντικαθιστά το ρούμι με τεκίλα.

Το «Dirty Mojito» έχει ρούμι αρωματισμένο με καρυκεύματα, σιρόπι μαύρης ζάχαρης, key limes (ποικιλία μικρών limes) τεμαχισμένο δυόσμο και σόδα.

Το «English Mojito» συνίσταται από gin, αντί για ρούμι και Sprite αντικαθιστά για ζάχαρη και σόδα.

Για το «Mojito Royal» στη θέση της σόδας, προσθέτουμε σαμπάνια.

Το mojito που δεν περιέχει αλκοόλ, λέγεται «Virgin Mojito» ή αλλιώς «Nojito».

Το «Apple Mojito» μαζί με το λευκό ρούμι, περιέχει λικέρ μήλο στη σύστασή του.

Το «Greek Mojito» αντί για ρούμι, έχει κονιάκ «Μεταξά» ή λικέρ μαστίχα…

Το mojito έχει 217 θερμίδες ανά ποτήρι. Περισσότεροι είναι οι υδατάνθρακες της ζάχαρης και λίγες οι πρωτεΐνες του δυόσμου.

To τέλειο mojito

Υλικά

4 μεζούρες λευκό ρούμι

3 μεζούρες φρέσκο χυμό lime

6 φύλλα δυόσμο

2 κ.γ. ζάχαρη

σόδα

Εκτέλεση

Λιώστε τα φύλλα του δυόσμου μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό lime. Προσθέστε το ρούμι και στο τέλος τη σόδα. Γαρνίρετε με φυλλαράκια δυόσμου και σερβίρετε το ποτό σας με καλαμάκι.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου