Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Η παχυσαρκία προκαλεί πολλά προβλήματα υγείας, φαίνεται όμως ότι στην περίπτωση των γυναικών επηρεάζει και τα παιδιά τους.Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στη Σουηδία έδειξε ότι τα παιδιά των παχύσαρκων γυναικών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα, αλλά και να προσβληθούν από σοβαρές ασθένειες μετά την ενηλικίωση.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της μελέτης, όσο μεγαλύτερο είναι το βάρος της εγκύου από την αρχή της εγκυμοσύνης, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού.

Μάλιστα, για τις υπέρβαρες γυναίκες ο κίνδυνος είναι κατά 25% μεγαλύτερος, ενώ για τις παχύσαρκες φτάνει ακόμη και το 60%!

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία από 1.500 γεννήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 1992 έως το 2010 και υπολόγισαν τον δείκτη σωματικής μάζας των γυναικών, με βάση τα δεδομένα που υπήρχαν λίγο πριν την εγκυμοσύνη.

 Όπως διαπίστωσαν, τα παιδιά αυτά έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από ασθένειες που δεν αποκλείεται στο μέλλον να τους στερήσουν ακόμη και τη ζωή. Μάλιστα, αυξάνονται και οι πιθανότητες προεκλαμψίας, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία τόσο της μητέρας, όσο και του παιδιού.

«Όταν μια γυναίκα είναι παχύσαρκη, ή έσω υπέρβαρη, αυξάνεται ο κίνδυνος επιπλοκών κατά την εγκυμοσύνη, προεκλαμψίας διαβήτη και τοκετού με καισαρική», αναφέρει στην επιστημονική έκθεση ο δρ Sven Cnattingius από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην Επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου