Kλείνει πυρηνικό εργοστάσιο μετά από διαρροή

Πυρηνικό εργοστάσιο με δύο αντιδραστήρες, στο San Onofre της νότιας Καλιφόρνια, πρόκειται να «παροπλιστεί», 18 μήνες αφότου η εταιρεία που το διαχειρίζεται ανίχνευσε μικρή διαρροή ραδιενέργειας.





Το πυρηνικό εργοστάσιο, το ένα από τα δύο που διαθέτει η Καλιφόρνια, κάλυπτε τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 1,4 εκ. νοικοκυριών, όμως τον Ιανουάριο του 2012 εντοπίστηκε διαρροή ραδιενεργού ατμού από σωλήνα σε γεννήτριες ατμού, οι οποίες είχαν αντικατασταθεί λίγο καιρό νωρίτερα.

Έκτοτε η ρυθμιστική αρχή των Ηνωμένων Πολιτειών εξέταζε κατά πόσο θα μπορούσε να τεθεί ξανά σε λειτουργία η μία εκ των δύο μονάδων του εργοστασίου – η λιγότερο κατεστραμμένη - ώστε η παραγωγή ενέργειας να συνεχιστεί σε ποσοστό τουλάχιστον 70%.

Το εργοστάσιο «εξυπηρετούσε αυτήν την περιοχή για περισσότερα από 40 χρόνια», αναφέρει σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Edison Τεντ Κρέιβερ. «Καταλήξαμε όμως στο συμπέρασμα ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για το πότε ή το κατά πόσο το εργοστάσιο μπορεί να επαναλειτουργήσει δεν είναι καλή για τους πελάτες μας, τους επενδυτές μας ή την ανάγκη μας για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό της ηλεκτροδότησης της περιοχής.»















Την ίδια ώρα, ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση να κλείσει μόνιμα ο σταθμός. Η γερουσιαστής Μπάρμπαρα Μπόξερ από το Δημοκρατικό Κόμμα δήλωσε ότι ο σχεδιασμός της πυρηνικής μονάδας ήταν ελαττωματικός, με αποτέλεσμα να συνιστά κίνδυνο για οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι ζουν σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από το σημείο.
Η απόφαση «έχει σημαντικές επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο και στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα, ότι αυτή η χώρα δεν χρειάζεται την πυρηνική ενέργεια», είπε από την πλευρά του ο Σον Μπέρνι από την οργάνωση Φίλοι της Γης.

Αξιωματούχοι προειδοποιούν πάντως ότι, εάν η νότια Καλιφόρνια πληγεί από πυρκαγιές κατά τους θερινούς μήνες, η περιοχή είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει ελλείψεις ηλεκτρισμού.

Επιπλέον, η απόφαση για «παροπλισμό» του εργοστασίου αναμένεται να οδηγήσει στην απώλεια 1.100 θέσεων εργασίας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου