Έφτιαξαν το πρώτο αυτοκίνητο χωρίς οδηγό (video)

Το πρώτο αυτοκίνητο χωρίς οδηγό ανέπτυξαν ερευνητές του πανεπιστημίου Carnegie Melon, με επικεφαλής τον Δρ. Raj Rajkumar.






Πρόκειται για μια Cadillac SUV με τεχνολογία που την καθιστά το πιο σύγχρονο και προηγμένο μοντέλο αυτοκινήτου αυτόματης οδήγησης που δημιουργήθηκε μέχρι σήμερα.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια μέρα τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό θα κυριαρχήσουν στους δρόμους, αντικαθιστώντας τα συμβατικά οχήματα.
Το 93% των τροχαίων ατυχημάτων σήμερα οφείλεται σε λάθη και απροσεξίες των οδηγών  επειδή νυστάζουν, αποσπάται η προσοχή τους, κοιτάζουν αλλού ή είναι μεθυσμένοι.

«Αν βγάλουμε τους ανθρώπους από την εξίσωση», ισχυρίζονται οι επιστήμονες, «θα εξαφανιστούν οι απροσεξίες», κάτι που συνεπάγεται μείωση, ακόμα και εκμηδένιση, των τροχαίων ατυχημάτων.

Το πρωτότυπο μοντέλο είναι εφοδιασμένο με αισθητήρες, λέιζερ, κάμερες και ραντάρ που αποστέλλουν δεδομένα στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του οχήματος, δίνοντάς του λεπτομερή εικόνα για το περιβάλλον και τους πιθανούς κινδύνους σε ζωντανό χρόνο.

Επιπλέον, διαθέτει σύστημα εντοπισμού θέσης και ασύρματη τεχνολογία που δίνει στο κέντρο ελέγχου αυτόματης πλοήγησης την αίσθηση της σωστής κατεύθυνσης.

Το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό αντιλαμβάνεται την κατάσταση των φαναριών, ενώ, σύμφωνα με τους σχεδιαστές του, έχει καλύτερη αντίληψη από τους ανθρώπους, ειδικά σε καταστάσεις κινδύνου.

Για παράδειγμα, σε περίπτωση που τα φώτα χαλάσουν και σβήσουν, ο οδηγός δεν μπορεί να δει, ενώ το υπερσύγχρονο αυτοκίνητο είναι εφοδιασμένο με θερμικές κάμερες, οπότε μπορεί να σταματήσει αν μπροστά του υπάρχει άνθρωπος ή ζώο, καθώς αντιλαμβάνεται οποιοδήποτε εμπόδιο.

Το αυτοκίνητο χωρίς οδηγό θα τελειοποιηθεί μέχρι το 2020, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι θα καθυστερήσει να βγει στους δρόμους αφού οι άνθρωποι δεν είναι καθόλου εξοικειωμένη με την ιδέα και τη νέα τεχνολογία.

 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου