Ψηφιακό οπτικό βοήθημα (video)

Το monocle ήταν ένα οπτικό βοήθημα/ διορθωτικός φακός που άλλοτε αποτελούσε χαρακτηριστικό των αριστοκρατών. Με το πέρασμα των χρόνων εξαφανίστηκε, ωστόσο φαίνεται πως ενδεχομένως να επιστρέψει σε εκδοχή υψηλής τεχνολογίας, χρησιμοποιούμενο από τους στρατιώτες των μελλοντικών πεδίων μάχης.



Η σειρά συστημάτων AWARE (Advanced Warfighter Awareness for Real-time Engagement) της Raytheon παρουσιάστηκε στο Paris Air Show, και επιτρέπει στον χρήστη του να «στοχεύσει» αεροπορικά πλήγματα απλά κοιτώντας μέσα από το «μονόκλ» στο στόχο και πατώντας ένα κουμπί. Πέρα από τη διάφανη οθόνη- μονόκλ, που τοποθετείται στο κράνος, το σύστημα περιλαμβάνει έναν υπολογιστή στο στήθος και μία συσκευή επικοινωνίας τύπου smartphone στον καρπό.



Στο πλαίσιο της έκθεσης, έγιναν σχετικές επιδείξεις, ενώ, όπως αναφέρθηκε, ενδεχομένως αργότερα μέσα στο έτος να ξεκινήσει διαγωνισμός με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη ή πώληση του συστήματος. Το AWARE είναι παρεμφερές με συστήματα οθονών που υπάρχουν ήδη σε οχήματα και αεροσκάφη και θα επιτρέπει στον στρατιώτη να μαρκάρει ψηφιακά έναν στόχο (π.χ κτίριο ή όχημα), μεταδίδοντας τις συντεταγμένες σε φιλικό πολεμικό αεροσκάφος ή όχημα, που προχωρά σε πλήγμα. Το σύστημα είναι σε θέση επίσης να παρακολουθεί και άλλα αντικείμενα, όπως φιλικές δυνάμεις.

Στα συστήματα της σειράς AWARE περιλαμβάνονται τα Center Display Unit για πιλότους F-16, Helmet Mounted Integrated Targeting System, Joint Tactical Air Controller και Aviation Warrior. Άλλα συστήματα που παρουσιάζει η Raytheon στο Paris Air Show είναι το Miniature Air-Launched Decoy-Jammer (μικρού μεγέθους πύραυλος ηλεκτρονικού πολέμου/ παρεμβολών), το Multispectral Targeting System («οικογένεια» πυργίσκων με αισθητήρες για αεροσκάφη) και το Deployable Radar Approach Control (πύργος ελέγχου «σε κουτί»).



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου