Εφαρμογές iPhone και iPad κατασκοπεύουν χρήστες

Το 2011 η Apple ανακοίνωσε πως οι εφαρμογές για iPhone και iPad θα έπρεπε να σταματήσουν να την χρήση unique identifiers των συσκευών χρηστών τους, καθώς η πρακτική θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία προφίλ με σκοπό την «στοχευμένη» διαφήμιση. Ωστόσο σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια  Σαν Ντιέγκο, πολλές εφαρμογές συνεχίζουν τη χρήση τέτοιων τεχνικών.

Όπως αναφέρει το MIT Technology Review, στη συνδιάσκεψη MobiSys στην Ταϊβάν, οι ερευνητές αναμένεται να παρουσιάσουν δεδομένα από 225.000 εφαρμογές, οι οποίες είναι εγκατεστημένες σε 90.000 iPhones. Η σχετική ανάλυση υποδεικνύει πως μεταξύ του Φεβρουαρίου του 2012 και του Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, το 48% των εφαρμογών αυτών απέκτησαν πρόσβαση στο UDID (Unique Device ID) της συσκευής στην οποία ήταν εγκατεστημένες.

Γενικότερα, το λειτουργικό σύστημα της Apple, iOS, δεν επιτρέπει την παρακολούθηση εφαρμογών από άλλες εφαρμογές, οπότε τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από «σπασμένες» συσκευές, που έφεραν εφαρμογές που δεν διατίθενται στο App Store. Οι ερευνητές ωστόσο επισημαίνουν πως τα αποτελέσματα της μελέτης τους αφορούν όλους τους χρήστες iPhone, καθώς στην πλειοψηφία τους  οι εφαρμογές που χρησιμοποιούνται σε «σπασμένες» συσκευές είναι ίδιες με αυτές των «απείραχτων».

Η εφαρμογή που χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας ήταν το ProtectMyPrivacy, που ανιχνεύει ποια δεδομένα αναζητούν οι άλλες εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες σε ένα τηλέφωνο. Από την 1η Μαΐου, η πολιτική της Apple είναι να απορρίπτει τις εφαρμογές που προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο UDID, αλλά είναι άγνωστο κατά πόσο τηρείται αυτός ο κανόνας. Σύμφωνα με τον Γιουβράζ Αγκαργουάλ, που, μαζί με τον Μάλκολμ Χολ, ηγήθηκαν της έρευνας, το 40% των εφαρμογών σε τηλέφωνα με εγκατεστημένο το ProtectMyPrivacy συνεχίζουν να προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στο UDID- και κάποιες έκτοτε έχουν δει και updates.

Η πρόσβαση στο UDID θα πάψει να υπάρχει ως δυνατότητα στις συσκευές που θα κυκλοφορούν με το νέο λειτουργικό iOS7 της Apple.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου