Τουριστικό θέρετρο παράγει καθαρή ενέργεια από λύματα αποχέτευσης

Ένα παραθεριστικό θέρετρο της Ισπανίας με γήπεδα γκολφ και δενδροφυτεμένες παραλιακές οδούς πρόσθεσε μια ακόμα “πράσινη” πινελιά στα αξιοθέατά του: την πρώτη μονάδα μετατροπής λυμάτων αποχέτευσης σε καθαρή ενέργεια.

Η μονάδα στην πόλη Τσικλάνα ντε λα Φροντέρα, στο νοτιοδυτικό άκρο της Ισπανίας, χρησιμοποιεί λύματα αποχέτευσης και ηλιακό φως για την παραγωγή βιοκαυσίμων από άλγη και αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. Ευρώ με στόχο την ανάπτυξη της εναλλακτικής ενέργειας και τη μείωση της εξάρτησης από το εισαγόμενο πετρέλαιο.

Η χρήση άλγης για βιομάζα, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάποτε εξήρε ως καύσιμο του μέλλοντος, έχει επικριθεί από πολλούς αναλυτές που υποστηρίζουν ότι η χρήση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας, νερού και χημικών ουσιών καθιστούν τη μέθοδο μη βιώσιμη.

Η Τσικλάνα φιλοδοξεί να τους διαψεύσει με το πρόγραμμα All-Gas (ακούγεται σαν το algas, άλγη στα ισπανικά), στο πλαίσιο του οποίου θα κατασκευαστεί η πρώτη μονάδα δημοτικών λυμάτων που θα χρησιμοποιήσει καλλιεργημένη άλγη ως πηγή των βιοκαυσίμων.

Ενώ βιομηχανίες όπως ζυθοποιίες και χαρτοβιομηχανίες παράγουν βιοαέριο από λύματα για να καλύψουν τις δικές τους ενεργειακές ανάγκες, η μονάδα All-gas θα είναι η πρώτη που θα εκμεταλλευτεί τα λύματα με συστηματικό τρόπο για να παράξει πλεόνασμα βιοενέργειας, συμπεριλαμβανομένων βιοκαυσίμων για αυτοκίνητα.

“Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει τη μετατροπή λυμάτων σε βιοκαύσιμα ακολουθώντας αειφόρο προσέγγιση” δηλώνει στο Reuters ο επικεφαλής του προγράμματος All-gas, Φρανκ Ρογκάλλα.

Το διοξείδιο του άνθρακα χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιομάζας από άλγη και στη συνέχεια η πράσινη λυματολάσπη μετατρέπεται σε βιοαέριο, μια καθαρή , λιγότερο ρυπογόνο πηγή καυσίμων δημοφιλή σε δημοτικά λεωφορεία και απορριμματοφόρα οχήματα.

Η μονάδα στην Τσικλάνα βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Τον προηγούμενο μήνα θερίστηκαν οι πρώτες καλλιέργειες άλγης με την παραγωγή του πρώτου λίτρου βιοκαυσίμου να αναμένεται το Δεκέμβριο.Στόχος είναι η μονάδα All-gas να τεθεί σε πλήρη λειτουργία ως το 2015, να παράγει τρεις τόνους άλγης σε έκταση δέκα εκταρίων και ετήσια ποσότητα βιοκαυσίμων αξίας 100.000 Ευρώ, ικανή να κινήσει 200 αυτοκίνητα ή δέκα απορριμματοφόρα κατά το ίδιο διάστημα.

Η Τσικλάνα που βασίζεται στον τουρισμό και τις αλυκές αλατιού επιλέχθηκε για τη μονάδα χάρη στα υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας και τις μεγάλες εκτάσεις των αλυκών όπου η άλγη μπορεί να καλλιεργηθεί σε τεχνητές λεκάνες νερού.

Η βιωσιμότητα του έργου σε μεγάλη κλίμακα θα εξαρτηθεί από την ποσότητα, την ποιότητα, αλλά και το τελικό κόστος της βιοαιθανόλης που θα παραχθεί.

Κοινός τόπος αυτή τη στιγμή είναι ότι θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια έως ότου τα βιοκαύσιμα από άλγη καταστούν οικονομικά βιώσιμα, παρότι κάποια στιγμή θα καταφέρουν να αντικαταστήσουν μέρος του πετρελαίου.

Το μοντέλο της All-gas έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων ηλιόλουστων δήμων της Ισπανίας με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους και κατάλληλες εκτάσεις για τη διαδικασία.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου