Ανακάλυψαν γιγάντιο εξωπλανήτη, τον ελαφρύτερο του σύμπαντος

Ένας γιγάντιος εξωπλανήτης, πέντε φορές μεγαλύτερος από τον Δία, ανακαλύφθηκε σε απόσταση περίπου 300 ετών φωτός από τη Γη μέσω του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή.





Παρά το μέγεθός του, ο εξωπλανήτης HD 95086 b είναι ο πιο ελαφρύς που έχει παρατηρηθεί έως τώρα απευθείας εκτός του ηλιακού μας συστήματος.

Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του αγγίζει τους 700 βαθμούς Κελσίου, όμως οι αστρονόμοι δεν αποκλείουν την ύπαρξη νερού, σε μορφή υδρατμών στην ατμόσφαιρά του, αλλά και αέριου μεθανίου.

Ο εξωπλανήτης HD 95086 b περιστρέφεται γύρω από το άστρο του σε μεγάλη απόσταση, περίπου 56 φορές την απόσταση μεταξύ Γης και Ήλιου.

Με ηλικία μόλις 10 με 17 εκατ. ετών, ο πλανήτης θεωρείται σχετικά νέος.

Αν και οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει περισσότερους από 1.000 εξωπλανήτες, σχεδόν όλοι τους ανακαλύφθηκαν εμμέσως.

«Η απευθείας φωτογράφιση πλανητών είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη τεχνική που απαιτεί τα πιο υπερσύγχρονα όργανα, είτε αυτά είναι επίγεια είτε διαστημικά. Ελάχιστοι πλανήτες έχουν παρατηρηθεί απευθείας μέχρι στιγμής, κάτι που καθιστά κάθε τέτοια ανακάλυψη ορόσημο στον δρόμο για την κατανόηση των γιγάντιων πλανητών και πως αυτοί σχηματίζονται», δήλωσε ο Julien Rameau, αστρονόμος στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής και Πλανητολογίας στη Γαλλία και επικεφαλής της μελέτης.

Η μελέτη θα δημοσιευθεί στην επιστημονική επιθεώρηση Astrophysical Journal Letters.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου