Παρασκευές, βράδια και Ιανουάριο οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιά

Τα ποσοστά θνησιμότητας των ασθενών με καρδιολογικό πρόβλημα είναι υψηλότερα τον Ιανουάριο, τις Παρασκευές και τα βράδια, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα του πανεπιστημίου του Κολοράντο, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στη Λισαβόνα.




Στο πλαίσιο της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν αρχεία 14 ετών με 949.907 περιστατικά εισαγωγής σε νοσοκομεία της Νέας Υόρκης με καρδιοπάθεια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι περισσότερες εισαγωγές καρδιοπαθών γίνονται τον Φεβρουάριο, ωστόσο οι περισσότεροι θάνατοι από καρδιολογικά προβλήματα καταγράφονται τον Ιανουάριο.

Η Δευτέρα θεωρείται η ασφαλέστερη ημέρα, με λιγότερους θανάτους και μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο για καρδιολογικά προβλήματα, ενώ αντίθετα η ημέρα με τις περισσότερες εισαγωγές είναι η Παρασκευή.

Η ασφαλέστερη περίοδος της ημέρας είναι το διάστημα από τις 06:00 το πρωί ως τις 12:00 το μεσημέρι και η πιο επικίνδυνη περίοδος της ημέρας το διάστημα από τα μεσάνυχτα ως τις 6 το πρωί, με τα περιστατικά θανάτου από καρδιολογικά προβλήματα να αυξάνονται κατά 1,15 φορές και την παραμονή στο νοσοκομείο να αυξάνεται κατά 1,4 ημέρες.

Ο εντοπισμός της εποχικότητας των εισαγωγών και της θνησιμότητας από καρδιοπάθειες εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην καλύτερη οργάνωση και κινητοποίηση του ιατρικού προσωπικού τις ημέρες και ώρες υψηλού κινδύνου.

Αρκετές θεωρίες συνδέουν την αύξηση των εισαγωγών και των θανάτων από καρδιοπάθεια με συγκεκριμένες περιόδους και κυρίως τις αργίες, που καταγράφεται μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο αυτό δεν αποδεικνύεται από τη συγκεκριμένη μελέτη.

Άλλο ένα σημαντικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι οι καθημερινές εισαγωγές στο νοσοκομείο λόγω καρδιακών προβλημάτων αυξήθηκαν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο τα περιστατικά θνησιμότητας και ο χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο έχουν μειωθεί.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου