Οι προγονοί μας δε χρησιμοποιούσαν τόσο το σιτάρι για να φτιάξουν το ψωμί τους, αλλά ένα άλλο δημητριακό τη ζέα ή αλλιώς ζεία. Η παραγωγή του δημητριακού ήταν μάλιστα τόσο διαδεδομένη, ώστε φημολογείται πως το λιμάνι της Μαρίνας Ζέας πήρε το όνομα του από το ομώνυμο δημητριακό, λόγω των συχνών συναλλαγών που πραγματοποιούνταν εκεί.
Σύντομη ιστορική αναδρομή
Για τους περισσότερους Έλληνες η ζέα είναι μία άγνωστη τροφή, αφού για πολλά χρόνια το δημητριακό είχε εξαφανιστεί από τη χώρα. Στις αρχές της δεκαετίας του '30, ένας νόμος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία απαγόρευσε την καλλιέργεια της ζέας στο εσωτερικό της χώρας. Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο με το πέρασμα των χρόνων, το δημητριακό ξεχάστηκε, ενώ οι μετέπειτα γενιές δεν έμαθαν καν την ύπαρξή του. Το δημητριακό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει αργά και σταθερά να επανέρχεται στη χώρα.
Τι είναι η ζέα;
Η επιστημονική ονομασία του δημητριακού είναι Triticum dicoccum. Εξωτερικά μοιάζει πολύ με το σιτάρι, έχει όμως διαφορετική θρεπτική σύσταση. Ονόματα με τα οποία επίσης αναφερόμαστε στο δημητριακό «ζέα» είναι και η Ζειά, η βρίζα, η όλυρα και το Emmer. Ωστόσο συχνά ο όρος συγχέεται με το ασπροσίτι, το οποίο είναι το γερμανικό Dinkel ή την σίκαλη και κυρίως με το καλαμπόκι, το επιστημονικό όνομα του οποίου είναι Zea mais.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της ζέας
Η ζέα είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, κάτι που φαίνεται και από το ίδιο το όνομά της το οποίο σχετίζεται με τον όρο «ζειδωρός», που σημαίνει αυτός που δίνει ζωή. Μάλιστα, σύμφωνα με ιστορικά κείμενα, ο Μέγας Αλέξανδρος έδινε στους στρατιώτες τους ζέα, προκειμένου να είναι δυνατοί και υγιείς. Η ζέα περιέχει διατροφικά στοιχεία, χάρη στα οποία υπερέχει έναντι των άλλων δημητριακών. Συγκεκριμένα, η ζέα έχει διπλάσια περιεκτικότητα φυτικών ινών. Αυτό την καθιστά μια πολύ καλή επιλογή και για άτομα με διαβήτη. Επίσης έχει διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ λυσίνη και στις βιταμίνες A, B, C και Ε. Ακόμη βασικό πλεονέκτημα του δημητριακού είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, καθώς περιέχει έως και 40% περισσότερο από τα υπόλοιπα δημητριακά. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως η ζέα συμβάλλει στην καταπολέμηση χρόνιων φλεγμονών και συμβάλλει στην προστασία από εμφάνιση και μετάσταση διάφορων μορφών καρκίνου.
Ζέα και γλουτένη
Η ζέα έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα γλουτένης. Αυτό βέβαια συμπεριλαμβάνεται στις ευεργετικές της ιδιότητες, καθώς την καθιστά εύπεπτη. Αυτό που πρέπει να προσέχει κανείς όμως, είναι ότι αν και χαμηλής περιεκτικότητας, η ζέα δεν είναι κατάλληλη για άτομα με δυσανεξεία στη γλουτένη. Η ζέα δεν ενδείκνυται για άτομα με κοιλιοκάκη, καθώς υπάρχει κίνδυνος να τους προκαλέσει φλεγμονή. Ωστόσο, αν η δυσανεξία είναι ήπιας μορφής, η ζέα θα μπορούσε ίσως να αποδειχθεί μια θρεπτική εναλλακτική επιλογή, έναντι άλλων δημητριακών που είναι περισσότερο δύσπεπτα.
Ζέα και θερμίδες
Η ζέα μπορεί να υπερέχει σε θρεπτικά συστατικά, έναντι των άλλων δημητριακών, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις θερμίδες. Το δημητριακό έχει τις ίδιες θερμίδες με τα υπόλοιπα, αλλά τα θρεπτικά του συστατικά και οι ιδιαιτερότητες του το καθιστούν μια καλή εναλλακτική επιλογή. Οι πιο συνηθισμένες μορφές στις οποίες η ζέα διατίθεται στο εμπόριο είναι το αναποφλοίωτο αλεύρι ζέας, όπως επίσης και τα ζυμαρικά από αλεύρι ζέας, προϊόντα τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να βρουν σε αρκετά καταστήματα βιολογικών.
Πηγή
Σύντομη ιστορική αναδρομή
Για τους περισσότερους Έλληνες η ζέα είναι μία άγνωστη τροφή, αφού για πολλά χρόνια το δημητριακό είχε εξαφανιστεί από τη χώρα. Στις αρχές της δεκαετίας του '30, ένας νόμος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία απαγόρευσε την καλλιέργεια της ζέας στο εσωτερικό της χώρας. Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο με το πέρασμα των χρόνων, το δημητριακό ξεχάστηκε, ενώ οι μετέπειτα γενιές δεν έμαθαν καν την ύπαρξή του. Το δημητριακό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει αργά και σταθερά να επανέρχεται στη χώρα.
Τι είναι η ζέα;
Η επιστημονική ονομασία του δημητριακού είναι Triticum dicoccum. Εξωτερικά μοιάζει πολύ με το σιτάρι, έχει όμως διαφορετική θρεπτική σύσταση. Ονόματα με τα οποία επίσης αναφερόμαστε στο δημητριακό «ζέα» είναι και η Ζειά, η βρίζα, η όλυρα και το Emmer. Ωστόσο συχνά ο όρος συγχέεται με το ασπροσίτι, το οποίο είναι το γερμανικό Dinkel ή την σίκαλη και κυρίως με το καλαμπόκι, το επιστημονικό όνομα του οποίου είναι Zea mais.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της ζέας
Η ζέα είναι μια εξαιρετικά θρεπτική τροφή, κάτι που φαίνεται και από το ίδιο το όνομά της το οποίο σχετίζεται με τον όρο «ζειδωρός», που σημαίνει αυτός που δίνει ζωή. Μάλιστα, σύμφωνα με ιστορικά κείμενα, ο Μέγας Αλέξανδρος έδινε στους στρατιώτες τους ζέα, προκειμένου να είναι δυνατοί και υγιείς. Η ζέα περιέχει διατροφικά στοιχεία, χάρη στα οποία υπερέχει έναντι των άλλων δημητριακών. Συγκεκριμένα, η ζέα έχει διπλάσια περιεκτικότητα φυτικών ινών. Αυτό την καθιστά μια πολύ καλή επιλογή και για άτομα με διαβήτη. Επίσης έχει διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών, καθώς και υψηλή περιεκτικότητα στο αμινοξύ λυσίνη και στις βιταμίνες A, B, C και Ε. Ακόμη βασικό πλεονέκτημα του δημητριακού είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, καθώς περιέχει έως και 40% περισσότερο από τα υπόλοιπα δημητριακά. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις πως η ζέα συμβάλλει στην καταπολέμηση χρόνιων φλεγμονών και συμβάλλει στην προστασία από εμφάνιση και μετάσταση διάφορων μορφών καρκίνου.
Ζέα και γλουτένη
Η ζέα έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα γλουτένης. Αυτό βέβαια συμπεριλαμβάνεται στις ευεργετικές της ιδιότητες, καθώς την καθιστά εύπεπτη. Αυτό που πρέπει να προσέχει κανείς όμως, είναι ότι αν και χαμηλής περιεκτικότητας, η ζέα δεν είναι κατάλληλη για άτομα με δυσανεξεία στη γλουτένη. Η ζέα δεν ενδείκνυται για άτομα με κοιλιοκάκη, καθώς υπάρχει κίνδυνος να τους προκαλέσει φλεγμονή. Ωστόσο, αν η δυσανεξία είναι ήπιας μορφής, η ζέα θα μπορούσε ίσως να αποδειχθεί μια θρεπτική εναλλακτική επιλογή, έναντι άλλων δημητριακών που είναι περισσότερο δύσπεπτα.
Ζέα και θερμίδες
Η ζέα μπορεί να υπερέχει σε θρεπτικά συστατικά, έναντι των άλλων δημητριακών, δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τις θερμίδες. Το δημητριακό έχει τις ίδιες θερμίδες με τα υπόλοιπα, αλλά τα θρεπτικά του συστατικά και οι ιδιαιτερότητες του το καθιστούν μια καλή εναλλακτική επιλογή. Οι πιο συνηθισμένες μορφές στις οποίες η ζέα διατίθεται στο εμπόριο είναι το αναποφλοίωτο αλεύρι ζέας, όπως επίσης και τα ζυμαρικά από αλεύρι ζέας, προϊόντα τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να βρουν σε αρκετά καταστήματα βιολογικών.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου