«Καλλιέργεια» ανθρώπων σε άλλους πλανήτες

Η αποίκηση του ανθρώπου σε άλλους πλανήτες αποτελεί ένα όνειρο που η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας τις τελευταίες δεκαετίες το κάνει να πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στην πραγματοποίησή του. Υπό σχεδιασμό βρίσκονται μάλιστα επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη και στον Αρη τόσο από κρατικές διαστημικές υπηρεσίες όσο και από ιδιωτικές. 



Πρέπει φυσικά να ξεπεραστούν μια σειρά εμπόδια που σχετίζονται με το ταξίδι αλλά και την ομαλή παραμονή και διαβίωση στον φυσικό μας δορυφόρο και τον Κόκκινο Πλανήτη. Ομάδα ειδικών επεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα μια νέα πραγματικά επαναστατική πρόταση για την αποίκηση του ανθρώπου σε άλλους κοντινότερους και πιο μακρινούς κόσμους του Σύμπαντος: να στείλουμε σε άλλους πλανήτες το ανθρώπινο DNA!


Η πανσπερμία

Μία από τις πιο δημοφιλείς θεωρίες για την εμφάνιση της ζωής στη Γη είναι εκείνη της λεγόμενης «πανσπερμίας». Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η ζωή έφθασε στη Γη με τη μορφή μικροοργανισμών που «ταξίδεψαν» με αστεροειδείς ή κομήτες από άλλους πλανήτες είτε του ηλιακού μας συστήματος είτε και από πιο μακριά. Αν η πανσπερμία ήταν αυτή που... έσπειρε τη ζωή στη Γη, μπορεί να συμβεί και αντίστροφα; Μπορεί άραγε να «καλλιεργήσουμε» το ανθρώπινο είδος σε άλλους πλανήτες; Ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον μηχανικό της NASA Ανταμ Σέλτζνερ υποστηρίζει ότι είναι εφικτό να στείλουμε το ανθρώπινο DNA σε άλλους πλανήτες και να περιμένουμε να αναπτυχθεί και να εξελιχθεί έτσι ώστε κάποια στιγμή να κάνουν την εμφάνισή τους στους πλανήτες αυτούς οι άνθρωποι. «Καταλήξαμε στο ότι οι καλύτερες πιθανότητες για να αποικήσει το ανθρώπινο είδος άλλους πλανήτες είναι να υπάρξει μια οργανική εκτύπωση του ανθρώπου εκεί. Ισως λοιπόν δεν αποικήσουμε άλλους πλανήτες με αστροναύτες που θα φορούν στολές αλλά με απλά βακτήρια που θα κουβαλούν το ανθρώπινο DNA» αναφέρει ο Σέλτζνερ.

Η ιδέα της μεταφοράς του ανθρώπινου DNA σε άλλους κόσμους μέσω βακτηρίων ανήκει στον Γκάρι Ρίβκουν και στον Τζορτζ Τσερτς που είναι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ. Το πρόβλημα σε αυτή την ιδέα είναι βέβαια το πώς τα βακτήρια θα μετατραπούν σε ανθρώπους μετά την εγκατάστασή τους στον νέο πλανήτη. Αυτό είναι το ζήτημα με το οποίο απασχολούνται τώρα οι θιασώτες της. Μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι να αφεθούν τα βακτήρια αυτά να ζήσουν ελεύθερα στο νέο τους περιβάλλον με την ελπίδα ότι θα εξελιχθούν με τρόπο τέτοιο που θα οδηγήσει τελικά στην εμφάνιση ανθρώπων. Μια εναλλακτική πρόταση είναι να σταλεί σε άλλους πλανήτες ένα μηχάνημα που θα μπορεί να δημιουργήσει πολυκύτταρους οργανισμούς και να τους απελευθερώνει στο περιβάλλον του πλανήτη.


Αποίκηση ή εξαφάνιση

Ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ προχωρεί συχνά σε προβλέψεις για την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο, καθώς και την επίδραση που θα έχει αυτή η πρόοδος στη ζωή του ανθρώπου στο κοντινό και απώτερο μέλλον. Μία από αυτές είναι ότι ο 21ος αιώνας θα αποτελέσει ένα ορόσημο στη διαστημική εξερεύνηση.

«Σε 50 χρόνια θα έχουμε δημιουργήσει βάσεις και κατοικίες στη Σελήνη στις οποίες θα ζουν άνθρωποι. Το ίδιο θα γίνει και στον Αρη ως το τέλος του αιώνα» υποστηρίζει ο Χόκινγκ, που εκτιμά ότι, αν δεν καταφέρουμε να αποικήσουμε άλλους πλανήτες, η ανθρωπότητα κινδυνεύει με εξαφάνιση. «Ο πλανήτης μας είναι ένας παλιός κόσμος που απειλείται από τη συνεχή αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και την εξάντληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Γης. Πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες και να φτιάξουμε ένα σχέδιο Β. Αν θέλουμε ο άνθρωπος να επιβιώσει τα επόμενα εκατό χρόνια, πολύ περισσότερο αν μιλήσουμε για τα επόμενα χίλια, είναι επιβεβλημένη η αποίκηση άλλων κόσμων μακριά από τη Γη. Αν ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι, είμαι βέβαιος ότι ο αιώνας που διανύουμε θα χαρακτηριστεί μια πραγματική διαστημική εποχή» σημειώνει ο Χόκινγκ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου