Το πρώτο οσφρητικό υπερατλαντικό μήνυμα (video)

Το μήνυμα μύριζε «σαμπάνια και γλυκά μακαρόν». Ήταν το πρώτο οσφρητικό μήνυμα που διέσχισε τον Ατλαντικό μέσω Διαδικτύου, υποστηρίζουν οι δημιουργοί του «οσφρητικού τηλεφώνου» οPhone.



Η μετάδοση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από ένα εργαστήριο στο Παρίσι στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, αναφέρει το Livescience.com που παρακολούθησε την εκδήλωση. 

Το σύστημα επισυνάπτει σε φωτογραφίες οσμές επιλεγμένες από μια παλέτα αρωμάτων και τις στέλνει μέσω email, Skype ή κοινωνικών δικτύων.

Στο Παρίσι, οι υπεύθυνοι της παρουσίασης φωτογράφισαν γαλλικές λιχουδιές και τη σαμπάνια που άνοιξαν και έστειλαν ένα μήνυμα στη συσκευή oPhone στη Νέα Υόρκη, το οποίο «ταίριαζε τέλεια με την εικόνα».




«Με το oPhone, ο κόσμος θα μπορεί να μοιραστεί με οποιονδήποτε, οπουδήποτε, όχι μόνο λέξεις, εικόνες και ήχους αλλά και την ίδια την αισθητική εμπειρία» δήλωσε ο συνεφευρέτης του συστήματος Ντέιβιντ Έντουαρντς, καθηγητής του Χάρβαρντ που έχει στο ενεργητικό του κι άλλες τρελές εφευρέσεις όπως βρώσιμα μπουκάλια.

Ο Έντουαρντς και η φοιτήτρια μηχανολογίας Ρέιτσελντ Φιλντ εργάστηκαν για την ανάπτυξη του oPhone στο «Le Laboratoire», το δημιουργικό εργαστήριο που έχει δημιουργήσει ο Έντουαρντς στο Παρίσι για να φέρει σε επαφή την επιστήμη με την τέχνη. Για την προώθηση του oPhone ο Έντουαρντς ίδρυσε την εταιρεία Vapor Communications.

Τα οσφρητικά μηνύματα, γνωστά ως oNotes, συντάσσονται στο iPhone μέσω της εφαρμογής oSnap, διαθέσιμη για κατέβασμα στο App Store. Ο χρήστης δημιουργεί συνδυασμούς από 32 βασικά αρώματα που δίνουν περισσότερες από 300.000 διαφορετικές οσμές.

Ο παραλήπτης του μηνύματος μπορεί να το μυρίσει μέσω της συσκευής oPhone, μέσα στην οποία υπάρχουν μικρές δεξαμενές με τα 32 βασικά αρώματα. Κάθε οσμή διαρκεί περίπου 10 δευτερόλεπτα και, αν το μήνυμα περιέχει πολλές οσμές, η συσκευή τις αναπαράγει τη μία μετά την άλλη.

Ο μηχανισμός της όσφρησης παραμένει εν πολλοίς άγνωστος, ωστόσο η ανθρώπινη μύτη εκτιμάται ότι ίσως μπορεί να διακρίνει πάνω από ένα τρισεκατομμύριο οσμές. Οι εφευρέτες του συστήματος έχουν ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω του Indiegogo και προσφέρουν το oPhone με προπαραγγελία στην τιμή των 149 δολαρίων.

Ελπίζουν τώρα να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επιχειρήσεων τροφίμων και εστίασης, και επιδεικνύουν τις δυνατότητες του συστήματος στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και στο Le Laboratoire.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου