1930: Παιδιά - πειραματόζωα σε ιδρύματα της Ιρλανδίας

Πάνω από 2.000 παιδιά σε ιδρύματα στην Ιρλανδία τη δεκαετία του 1930 εμβολιάστηκαν κρυφά για διεφθερίτιδα στο πλαίσιο δοκιμών φαρμάκων από την εταιρεία Burroughts Wellcome, όπως αποκάλυψαν ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης.





Μεταξύ των περιοχών όπου έγιναν οι δοκιμές ήταν και η τοποθεσία στην οποία βρέθηκε πρόσφατα ο ομαδικός τάφος παιδιών ανύπαντρων μητέρων.

Από τα ιατρικά αρχεία που επικαλείται η ιρλανδική Daily Mail προκύπτει ότι περίπου 2.051 παιδιά και μωρά σε πολλά ιρλανδικά ιδρύματα είναι πολύ πιθανό να έχουν υποστεί τις δοκιμές της φαρμακευτικής εταιρείας.



Ο Michael Dwyer, από το Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Cork, βρήκε τα στοιχεία αυτά μετά από αναζήτηση σε δεκάδες χιλιάδες αρχεία και παλιές ιατρικές εκδόσεις. Αυτό που δεν βρήκε είναι αν είχε δοθεί οποιαδήποτε συγκατάθεση για τις παράνομες δοκιμές φαρμάκων ή κάποια στοιχεία για σχετικά με τις επιδράσεις του εμβολίου στα παιδιά.

Ο Dwyer ανακάλυψε ότι οι δοκιμές έλαβαν χώρα λίγο πριν τα φάρμακα διατέθηκαν στην αγορά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στα «σπίτια» (ιδρύματα) που εμπλέκονταν, περιλαμβάνονται το Bessborough, στην περιφέρεια του Cork και το Seas Ross Abbey στη Roscrea.



«Αυτό που βρήκα είναι μόνο η κορυφή ενός πολύ μεγάλου και βυθισμένου παγόβουνου», ανέφερε ο Dwyer στην εφημερίδα. «Το γεγονός ότι αναφορές για αυτές τις δοκιμές δημοσιεύθηκαν στα περισσότερα έγκυρα ιατρικά περιοδικά, δείχνει ότι αυτό το είδος των πειραμάτων σε ανθρώπους ήταν ευρέως αποδεκτό από τους γιατρούς ενώ προωθήθηκε από τις αρχές που είχαν υπό τον έλεγχό τους ιδρύματα φιλοξενίας παιδιών».

Επιπλέον μία ραδιοφωνική εκπομπή στην Ιρλανδία, αποκάλυψε ότι περίπου 200 παιδιά που ζούσαν σε ιδρύματα τη δεκαετία του 1960 και του 1970 χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα σε δοκιμές φαρμάκων.



Στην εκπομπή μίλησε ένα από τα (τότε) παιδιά που διέμεναν στο ίδρυμα Bessborough στο Cork, ο Christy. «Θυμάμαι όταν ρώτησα τη μητέρα που γιατί έχω τόσα σημάδια στο σώμα μου. “Δεν ξέρω” απάντησε, λέγοντας ότι “όταν ήρθες τα χέρια σου ήταν τραυματισμένα και γεμάτα με επιδέσμους”».

Είχε οκτώ σημάδια εμβολίων, στα χέρια του και δύο στα πόδια του. «Οι περισσότεροι άνθρωποι της γενιάς μου έχουν ένα, αν όχι δύο, όχι τόσα όσα τα δικά μου», πρόσθεσε ο Christy.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται μετά την αποκάλυψη ενός ομαδικού τάφου περίπου 800 παιδιών σε μοναστήρι στην Tuan της δυτικής Ιρλανδίας. Τα περισσότερα από τα πτώματα πετάχτηκαν σε μια δεξαμενή λυμάτων, χωρίς φέρετρα. Το κτίριο λειτουργούσε ως εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο και στέγη για ανύπαντρες μητέρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου