Τα αντηλιακά δεν προστατεύουν όσο νομίζουμε

Το καπέλο και τα φαρδιά ρούχα είναι απαραίτητα ακόμη και όταν φοράμε αντηλιακό, λένε οι ερευνητές, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.





Νομίζετε ότι επειδή βάλατε αντηλιακό μπορείτε να καθίσετε κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο ακινδύνως; Απατάσθε οικτρά, επισημαίνει βρετανική μελέτη, η οποία αποκαλύπτει ότι τα αντηλιακά λάδια και κρέμες δεν είναι ικανά να μας προστατεύσουν από το κακόηθες μελάνωμα, μια εξαιρετικά θανατηφόρο μορφή δερματικού καρκίνου. Η μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία, υποδεικνύει ότι όλα αυτά τα σκευάσματα που προστατεύουν από τον ήλιο είναι αποτελεσματικά μόνο εφόσον συνδυαστούν με διάφορα άλλα μέτρα που μας προστατεύουν από τις ηλιακές ακτίνες, όπως είναι τα πλατύγυρα καπέλα ή καλύτερα από όλα η σκιά. Μάλιστα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πειραματόζωα και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature αποκαλύπτει με ποιον τρόπο οι υπεριώδεις ακτίνες προκαλούν καρκίνο στα δερματικά κύτταρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κακόηθες μελάνωμα είναι ο πέμπτος πιο συχνός καρκίνος στη Βρετανία, με δεκατρείς χιλιάδες νέα κρούσματα ετησίως. Μέχρι σήμερα, ωστόσο, ο κυτταρικός μηχανισμός με τον οποίο οι υπεριώδεις ακτίνες καταστρέφουν τα κύτταρα ήταν ασαφής.

Στη νέα μελέτη, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ μελέτησαν τις συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας σε ποντίκια που είχαν προδιάθεση για την εμφάνιση της νόσου. Οπως εξηγεί ο καθηγητής Ρίτσαρντ Μαρέ, οι υπεριώδεις ακτινοβολίες στοχεύουν εναντίον των γονιδίων που μας προστατεύουν από την καταστροφική τους επίδραση, γεγονός που αποδεικνύει πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο καρκινογόνος παράγοντας.

Ομως –συνεχίζει ο καθηγητής– το πιο σημαντικό της τελευταίας έρευνας είναι ότι αποδεικνύει πως τα αντηλιακά δεν προσφέρουν την απόλυτη προστασία για την οποία επαίρονται οι κατασκευαστές και οι διαφημιστές, αυτή που θα θέλαμε να πιστεύουμε ότι έχουν. «Η εργασία αυτή τελικά υποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι εκτός από τα αντηλιακά σκευάσματα να ακολουθούνται και άλλες τεχνικές προστασίας του δέρματος όπως καπέλα και άνετα, ανοιχτόχρωμα ρούχα, αλλά και πόσο απαραίτητο είναι να αναζητούμε σκιερά μέρη για να περάσουμε τις πιο θερμές ώρες της ημέρας», καταλήγει ο Βρετανός επιστήμονας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι υπεριώδεις ακτίνες προκαλούν φθορές στο γονίδιο p53, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αντεπεξέλθει στις συνέπειες που έχει η καταστροφή του γενετικού υλικού. Επίσης η μελέτη έδειξε ότι τα αντηλιακά μπορούν να περιορίσουν την έκταση της φθοράς του γενετικού υλικού που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία καθυστερώντας την ανάπτυξη και εμφάνιση του μελανώματος, αλλά δεν παρείχαν ολοκληρωτική προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Χαρακτηριστικά, η δρ Τζούλι Σαρπ, επικεφαλής του τμήματος ενημέρωσης της οργάνωσης Cancer Research Uk, επισημαίνει πως πολλοί άνθρωποι βάζουν αντηλιακή κρέμα και πιστεύουν ότι έχουν γίνει πραγματικά «αήττητοι» και έτσι μένουν παρά πολλές ώρες υπό τον ήλιο. Αυτή η λανθασμένη αίσθηση ακριβώς τους κάνει πιο ευάλωτους στην εμφάνιση κακοήθους μελανώματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου