Παιδιά και μεσογειακή διατροφή: 15% λιγότερες πιθανότητες για παχυσαρκία

Νέα έρευνα έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τις πιθανότητες περιττών κιλών και παχυσαρκίας στα παιδιά.






‘Ερευνες έχουν δείξει τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην υγεία. Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι παιδιά που ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή έχουν λιγότερες πιθανότητες για περιττά κιλά ή παχυσαρκία.

Ο Dr. Gianluca Tognon, από το University of Gothenburg, στη Σουηδία, παρουσίασε πρόσφατα την έρευνα στο ευρωπαϊκό συνέδριο για την παχυσαρκία, στη Σόφια.

Η έρευνα περιλάμβανε πληροφορίες από 8 ευρωπαϊκές χώρες: Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Βέλγιο, Εσθονία και Ουγγαρία.

Για να εξετάσει περαιτέρω πώς η συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή επηρεάζει την υγεία των παιδιών, η ερευνητική ομάδα πήρε συνέντευξη από γονείς παιδιών που έλαβαν μέρος στην έρευνα και τους ρώτησε πόσο συχνά κατανάλωναν τα παιδιά 43 τροφές.

Οι ερευνητές μέτρησαν το βάρος ύψος περίμετρο μέσης και ποσοστό λίπους παιδιών από 8 χώρες και πραγματοποίησαν τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε δείγμα γονέων.

Στη συνέχεια, η ερευνητική ομάδα βαθμολόγησε τη συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή δίνοντας μια μονάδα για την υψηλή πρόσληψη κάθε ομάδας τροφίμων της μεσογειακής διατροφής, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια και δημητριακά.

Συνέδεσε με μια μονάδα τη χαμηλή πρόσληψη τροφών που δεν είναι μέρος της συγκεκριμένης διατροφής, όπως γαλακτοκομικά και κρέας. ‘Εχοντας υπολογίσει τα σκορ, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τα παιδιά ως ‘’υψηλής συμμόρφωσης’’ και τα συνέκριναν με άλλα παιδιά. Μεταξύ των 8 χωρών, η συμμόρφωση στη μεσογειακή διατροφή ήταν πιο υψηλή σε παιδιά από τη Σουηδία και πιο χαμηλή σε παιδιά από την Κύπρο.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι παιδιά που ακολουθούσαν τη συγκεκριμένη διατροφή είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα και 10-15% λιγότερες να εμφανίσουν σημαντική αύξηση στο ΔΜΣ, την περίμετρο μέσης και το λίπος τους σε σύγκριση με παιδιά που είχαν χαμηλή συμμόρφωση.
Η ερευνητική ομάδα σημειώνει ότι τα ευρήματα ήταν ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, τόπο διαμονής ή κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου