Αντιμικροβιακά ποντίκια και πληκτρολόγια από χαλκό

Οι συσκευές εισόδου του υπολογιστή είναι πολύ γνωστές ως πηγές μικροβίων. Ωστόσο, η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Interface έχει την λύση: αντιμικροβιακά πληκτρολόγια και ποντίκια φτιαγμένα από χαλκό.





Σύμφωνα με την έκθεση του Infection Control Today άψυχα αντικείμενα μπορούν να λειτουργήσουν ως πηγή μόλυνσης, με το ένα χέρι να εναποθέτει μικρόβια τα οποία στη συνέχεια μπορούν να μεταφερθούν στο άλλο, γεγονός που μπορεί να επιφέρει πιθανή μόλυνση. Μερικές από τις πιο διαδεδομένες και κοινότυπες επιφάνειες στο χώρο της υγείας είναι τα διάφορα ποντίκια για τους υπολογιστές αλλά και τα αντίστοιχα πληκτρολόγια. Η συγκεκριμένη έκθεση, μάλιστα, αναφέρει αρκετές έρευνες που κάνουν λόγο για σύνδεση των παραπάνω συσκευών με την εξάπλωση μολύνσεων. 

Ο χαλκός είναι εκ φύσεως αντιμικροβιακός, κάτι που σημαίνει ότι σκοτώνει άμεσα τα βακτήρια και τους ιούς που έρχονται σε επαφή μαζί του. Μάλιστα, μοιράζεται αυτές τους τις ιδιότητες με πολλά κράματα –όπως ο ορείχαλκος και ο μπρούντζος-, αυτή η οικογένεια μετάλλων είναι γνωστή ως «αντιμικροβιακός χαλκός». Τα νοσοκομεία έχουν ήδη αρχίσει την αντικατάσταση επιφανειών που έρχονται συχνά σε επαφή με το ανθρώπινο οργανισμό όπως βρύσες, λαβές των θυρών καθώς και διακόπτες φωτός με αντιμικροβιακές κατασκευές από χαλκό. Αλλά και άλλες περιοχές  όπου η εξάπλωση μολύνσεων αποτελεί κίνδυνο, περιοχές όπως αεροδρόμια, σχολεία και εγκαταστάσεις για παιδιά. Σε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις βλέπουμε μια αυξητική στροφή ως προς την τοποθέτηση χάλκινων επιφανειών επαφής. Τώρα οι χώροι εργασίας φαίνεται να παίρνουν σειρά.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισεκφθείτε το www.copperkeyboard.com

Η εταιρία ΟΙΤ έχει προσφέρει αντιμικροβιακά πληκτρολόγια φτιαγμένα απο χαλκό εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα (και αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί από εγκαταστάσεις όπως το νοσοκομείο Jorvi στη Φιλανδία) και τώρα έχουν ξεκινήσει το λανσάρισμα συνοδευτικών USB ποντικών.

Σε μία κλινική δοκιμή από χάλκινες αντιμικροβιακές επιφάνειες, τρία αμερικανικά νοσοκομεία αντικατέστησαν μόλις έξι επιφάνειες που έρχονται συχνά σε επαφή με τον ανθρώπινο οργανισμό σε μονάδες εντατικής θεραπείας –στις οποίες συμπεριλαμβάνονται συσκευές εισόδου για υπολογιστές-. Αυτές οι επιφάνειες αντικαταστάθηκαν  από αντιμικροβιακές επιφάνειες φτιαγμένες από χαλκό. Το αποτέλεσμα ήταν μια μείωση κατά 58% του κινδύνου του ασθενούς για πιθανή μόλυνση που να σχετίζεται με το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου