Στεάτιο: Παθολογία, αίτια και αντιμετώπιση

Tα στεάτια είναι κιτρινωπές εναποθέσεις λίπους και πρωτεϊνών στον επιπεφυκότα, (τον άσπρο χιτώνα του ματιού), κοντά στο όριό του με τον κερατοειδή.Πρόκειται για αλλοιώσεις αρκετά συνηθισμένες, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, που εμφανίζονται μετά από μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο ή χρόνιο ερεθισμό από τον αέρα και τη σκόνη.

Tο στεάτιο, ή αλλιώς pingueculum, στο οφθαλμοσκόπιο.


Πολύ σπάνια τα στεάτια μπορεί να δημιουργήσουν δυσανεξία στους υδρόφιλους μαλακούς φακούς επαφής, ενώ λόγω της διάτασης των αγγείων του επιπεφυκότα το μάτι φαίνεται κόκκινο και ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παραπονεθούν για αντιαισθητική εμφάνιση.

Γενικά δεν δημιουργούν προβλήματα και δεν χρειάζονται θεραπεία. Επειδή όμως η δακρυική στιβάδα στην περιοχή του στεατίου είναι ασταθής, σε ήπιες περιπτώσεις μπορεί να συστηθεί η περιοδική χρήση ενός κολλυρίου τεχνητών δακρύων ως λιπαντικό. Επίσης σε πιο σοβαρές περιπτώσεις κορτιζονούχα σκευάσματα ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (NSAIDS) χορηγόνται από τον γιατρό που παρακολουθεί τον ασθενή.

Χειρουργική αφαίρεση γίνεται μόνο όταν προκαλεί προβλήματα, είτε στο βλεφαρισμό είτε στους χρήστες φακών επαφής. Συχνά ένα στεάτιο μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία πτερύγιου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου