Θεαματική έκρηξη στον Ήλιο (video)

Η εικόνα που κοιτάζετε έχει πλάτος πέντε φορές μεγαλύτερο από τη διάμετρο της Γης και ύψος επτάμιση φορές μεγαλύτερο. Το βίντεο δείχνει μια «εκτίναξη στεμματικού υλικού», ή CME, ένα είδος έκρηξης στην ατμόσφαιρα του Ήλιου που καταγράφηκε στις 9 Μαΐου.



Το βίαιο ξέσπασμα του άστρου καταγράφηκε από το νεότερο ηλιακό παρατηρητήριο της NASA, έναν δορυφόρο που ονομάζεται IRIS και σχεδιάστηκε ειδικά για να παρατηρεί τα βαθύτερα στρώματα της ηλιακής ατμόσφαιρας.

Οι εκτινάξεις στεμματικού υλικού είναι απότομοι πίδακες υπέρθερμου υλικού που δημιουργούνται λόγω διαταραχών στις γραμμές του ηλιακού μαγνητικού πεδίου. Εκτοξεύουν στο Διάστημα δισεκατομμύρια τόνους σωματιδίων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν γεωμαγνητικές καταιγίδες αν χτυπήσουν τη Γη -δίκτυα ηλεκτροδότησης και δορυφόροι μπορεί ενίοτε να υποστούν ζημιές λόγω του κοσμικού βομβαρδισμού.

Το πέπλο σωματιδίων που εμφανίζεται στο βίντεο εκτινάσσεται με ταχύτητα γύρω στα 2,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα. Ευτυχώς η Γη δεν βρέθηκε στο διάβα του. Η οριζόντια γραμμή στη μέση της εικόνας αντιστοιχεί στη σχισμή μέσα από την οποία περνά το φως στο φασματογράφο του IRIS, ένα όργανο που χωρίζει το φως στα μήκη κύματος από τα οποία αποτελείται. Η φασματική ανάλυση επιτρέπει στους αστροφυσικούς να υπολογίζουν τη θερμοκρασία, την ταχύτητα και την πυκνότητα του υλικού της έκρηξης.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου